Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Interiör från en bokhandel i Hongkong med en bok om Kinas förre premiärminister Wen Jiabao. Arkivbild.

Försvunnen förläggare i kinesisk tv

Den försvunne förläggaren och bokhandlaren i Hongkong, svenske medborgaren Gui Minhai, har visats i kinesisk tv. Han säger att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna för att sona ett brott.

Gui Minhai försvann under mystiska omständigheter från sin lägenhet i Thailand i oktober. Nu uppger statliga medier att han frivilligt åkte till Kina för att stå till svars för en bilolycka 2004 då han rattfull ska ha kört ihjäl en student.

-Jag återvänder för att överlämna mig av egen vilja, det har inget att göra med någon annan. Det är ett personligt ansvar som jag bör bära, säger Gui snyftande i den statliga tv-kanalen CCTV.

"Valde att fly"

I intervjun säger Gui att han var rädd för att hamna i fängelse och fann för bäst att fly trots att han hade fått en tvåårig villkorlig dom för brottet för tolv år sedan. Ett av villkoren för att han skulle slippa avtjäna straffet i fängelse var att han stannade i Fastlandskina, skriver South China Morning Post.

-Jag var rädd för att hamna i fängelse och det fanns inget sätt för mig att utvecklas på fastlandet, så jag tänkte att det var bäst att fly.

Han ska ha överlämnat sig till polis på fastlandet i oktober.

Gui har en dotter som bor i Storbritannien. Enligt Hongkong-tidningen Apple Daily säger hon sig aldrig ha hört talas om något rattfylleribrott. I ett uttalande säger hon att vill besöka sin far snart och skaffa en advokat åt honom. Hon hoppas få med sig representanter för den svenska regeringen på resan.

"Ingrip inte"

UD har kallat upp den kinesiske och thailändske ambassadören för att diskutera försvinnandet. Trots att Gui har avsagt sig sitt kinesiska medborgarskap ber han i intervjun Sverige att inte ingripa:

-Jag hoppas att svenska myndigheter respekterar mina personliga val, mina rättigheter och mitt privatliv, och låter mig själv sköta mina egna ärenden.

På senare år har kinesiska statliga medier rapporterat om - som det presenteras - misstänkta personers bekännelser. Kritiker anser att det leder till att de anklagade fråntas möjligheten till en juste rättegång.

Fyra av Guis kollegor i bokhandeln och förlagshuset har också försvunnit och misstänks ha förts mot sin vilja till Kina. Förlaget har specialiserat sig på böcker som innehåller skvaller om ledarna i Kinas kommunistparti.