Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Särskilde åklagaren Robert Mueller. Arkivbild.

Försvunna FBI-sms får kritik i Trumputredning

Utredningen av Donald Trumps påstådda Rysslandskontakter inför valet har hamnat i skottgluggen sedan Trump-kritiska sms försvunnit. Meddelandena skickades till och från en FBI-agent som senare hade en ledande post i utredningen.

FBI-agenten Peter Strzok och FBI-anställda advokaten Lisa Page inledde en kärleksaffär när de deltog i utredningen av Hillary Clinton som förlorade presidentvalet mot Donald Trump. Kärleksparet skickade tiotusentals sms till varandra, där många av dem uttryckte stöd för Clinton och avsky för Trump.

Strzok blev senare indragen i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av uppgifter om att Donald Trumps stab haft kontakt med Ryssland under valkampanjen. I juni 2017 utsågs Strzok till att bli en av de ledande utredarna i fallet, men bara två månader senare sparkades han sedan sms-konversationen blivit känd.

Donald Trump: "Wow!"

Nu får justitiedepartementet hård kritik från Republikanerna sedan det blivit känt att FBI inte har kvar flera månaders sms-konversationer mellan Peter Strzok och Lisa Page på grund av påstådda tekniska problem.

Republikanen John Ratcliffe, ledamot i Representanthuset, säger till Fox News att det finns grund att ställa sig frågan om Strzok och Page varit partiska i utredningen, och att det kan ha funnits ett hemligt sällskap inom FBI och justitiedepartementet som kan ha motarbetat Trump.

- Det får dig faktiskt att fundera, säger Ratcliffe till tv-kanalen.

- Det är möjligt att textmeddelande verkligen försvann, kanske är det ännu ett märkligt sammanträffande.

Donald Trump kommenterar uppgifterna på Twitter : "I en av de största händelserna på länge säger FBI nu att det saknas fem månaders textmeddelanden mellan älskarna Strzok och Page, kanske 50 000, och allt på bästa sändningstid. Wow!", skriver han.

"Försöker underminera"

Men tre demokrater i representanthuset, däribland Jerrold Nadler, skriver i ett uttalande att kritiken endast syftar till att underminera Robert Muellers utredning av Trump: "Dessa republikanska attacker visar på deras desperation över faktumet att Mueller redan har säkrat två erkännanden, två åtal och minst två samarbetande vittnen".

Uppgifterna om de försvunna textmeddelandena blev kända i samband med att USA:s justitieminister Jeff Sessions hördes i utredningen. Mueller, tidigare FBI-chef, har redan åtalat flera av Trumps tidigare anställda. Att han nu hört Sessions kan vara ett tecken på att åklagaren närmar sig presidenten.

Enligt The Washington Post vill Mueller höra Trump inom de "kommande veckorna", gällande avskedandet av säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och FBI-chefen James Comey.