Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Försvarsministern: ”Ett glasklart budskap från USA”

USA nye försvarsminister öppnar för ett fördjupat samarbete inom Nato och med Sverige.
– Ett glasklart budskap, säger hans svenske kollega Peter Hultqvist till GP.

Svensk militär finns i Afghanistan och Irak, om än på en betydligt lägre nivå än tidigare. Den förre presidenten Donald Trump signalerade ett tillbakadragande. Men USA:s fortsatta engagemang är viktigt för svenskt deltagande, enligt försvarsministern:

– Situationen i Afghanistan är problematisk, på ett sluttande plan. Det är definitivt inte bra med instabilitet och om vi få se en utveckling där terrorism återigen får ett fotfäste och också drabbar oss internationellt. Vi får se hur man agerar från den nya amerikanska administrationen.

– Det amerikanska bidraget har väldigt stor betydelse, och det har det haft från första stund. Det är ett viktigt grundfundament för hela den här operationen.

LÄS MER: Nato ser fram emot livet efter Trump

Kan komma att öka närvaron

Natochefen Jens Stoltenberg vill att Nato tills vidare bibehåller sin styrka i Afghanistan och även ökar närvaron i Irak. Det är något som den nya ledningen i Washington överväger och förefaller vara positiv till.

Peter Hultqvist:

– Vi har ett mandat som gör att vi har möjlighet att gå upp i antal personer om vi skulle önska det. Det är en diskussion som får föras och preciseras inom ramen för koalitionen om vad man anser att vi så fall ska bidra med. Vi ser att kampen mot Daesh (IS) inte är avslutad och att hoten fortfarande existerar.

Vid Natos digitala försvarsministermöte på onsdagen pratade Peter Hultqvist om svensk säkerhet, den transatlantiska länken och Ryssland och Kina. De säkerhetspolitiska utmaningarna från öster är stora och har lett till rekordsatsningen på det svenska försvaret. Det är en utveckling som inleddes på allvar med den ryska operationen i Georgien och trappades upp med annekteringen av Krim 2014 och den militära operationen i östra Ukraina.

Ett fördjupat samarbete

Det svenska militära samarbetet med USA och Nato har fungerat väl och fördjupats även under Donald Trump, enligt Hultqvist. Inför och under onsdagens möte underströk den nya USA:s nye amerikanske försvarsministers Lloyd Austin att USA inte drar sig tillbaka från Europa.

”Våra allianser och partnerskap är strategiska fördelar som ingen av våra konkurrenter kan matcha”, sa han.

LÄS MER: Hultqvist: Luftförsvaret stärks "radikalt"

Peter Hultqvist:

– Han hade ett helt glasklart budskap om att den transatlantiska länken är oerhört väsentlig för att tackla de olika problem som finns både på den ryska och kinesiska sidan, att man är beredd att fördjupa samarbetet. Från mitt perspektiv var det ett väldigt bra och tydligt budskap. Det ligger ett värde i att vi också har de sanktioner vi har gentemot Ryssland beroende på att de bryter mot internationell lag och rätt framför allt när det gäller Krim.

”En helhet där vi måste bidra”

Försvarsmakten är även i Mali med personal och utrustning både i den FN-ledda fredsinsatsen och i den franskledda antiterroroperationen Task Force Takuba. Ett specialförband deltar och är insatsberett. President Emmanuel Macron deklarerade på tisdagen att Frankrike inte tänker minska sin styrka som uppgår till över 5 000 man i Sahel.

– Vår personal är på plats med helikoptrar och kompletterar FN-insatsen. Det handlar om internationell säkerhet som i förlängningen också gagnar Sveriges säkerhet. Det hör ihop med hur vi samarbetar med andra länder i vårt närområde och partners. Det är en helhet där vi måste bidra. Vi måste behandla terrorismen så att den inte sprider sig till Europa och våra länder och miljöer.

LÄS MER: Frankrike väntar med truppminskning i Sahel

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.