Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
General Abdel Fattah al-Burhan, till vänster, som lett militärrådet i Sudan i möte med Sydsudans president Salva Kiir i oktober i fjol i samband med diskussioner om fredsförhandlingar. Arkivbild. Bild: Suna/AP/TT

Försvarsminister död under fredsförhandlingar

Sudans försvarsminister Jamal al-Din Omar har avlidit efter en hjärtattack i grannlandet Sydsudans huvudstad Juba, där han deltog i fredssamtal med rebellgrupper, uppger militären.

Omar var en av medlemmarna i det militärråd som tog över makten i landet efter att ha avsatt diktatorn Omar al-Bashir i fjol. Han fortsatte sedan som försvarsminister i den nuvarande övergångsregeringen efter en överenskommelse om maktdelning mellan militären och den civila proteströrelsen.

Omar antog en ledande roll i fredssamtalen som inleddes i oktober för att försöka lösa en rad konflikter i bland annat Darfur. Samtalen skjuts nu upp tillsvidare, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Suna.

Tusentals människor har dödats i inbördeskrigen i Sudan, däribland konflikten i Darfur där rebeller stridit mot regeringen sedan 2003.

I januari skrev en fraktion inom rebellgruppen SPLM-N under en preliminär överenskommelse med regeringen som öppnat möjlighteer för ett bredare avtal.