Försvarsmakten: Så ska totalförsvaret stärkas

Försvarsmakten fortsätter att vara synliga i luften, på marken och till sjöss. Detta då det fortsatt råder höjd militärberedskap i Sverige.
– Det är en ny och förändrad värld vi vaknar upp till varje morgon, säger insatschefen Michael Claesson under en pressträff på torsdagen.

ANNONS
|

Den säkerhetspolitiska situationen i Sverige lär bli långvarig. Det konstaterade Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson under torsdagens pressträff.

Han berättade att trots att en stor del av den ryska stridsapparaten är koncentrerad till Ukraina har landet fortfarande kvar kapacitet i Östersjöområdet.

– Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Här vill jag vara tydlig med att Försvarsmakten i dag har ett operativt lugn och vi har beredskap och förmåga att möta alla typer av händelseutveckling, säger han.

Viktigt att ta del av källkritik information

Bland annat fortsätter Försvarsmakten att bevaka svenskt territorium och visar synlighet i luften, på marken och till sjöss.

Hotnivån har inte förändrats sedan förra veckan, trots att han påpekar att risken för påtryckningar utifrån har ökat.

ANNONS

– Tillsammans med andra myndigheter arbetar vi hela tiden med hotet från främmande makt.

Vidare säger Michael Claesson att han förstår om människor känner oro.

– Det är en ny och förändrad värld vi vaknar upp till varje morgon. Till dig som är orolig: Det är viktigt att du tar del av information om vad som händer, i rätt kanaler, och med ett stort mått av källkritik, framför allt vad gäller sociala medier.

Har en stabil demokratisk grund

Även Michael Malm från totalförsvarsavdelningen fanns med under pressträffen och han berättade mer ingående om hur det svenska totalförsvaret kan komma att se ut vid händelse av krig eller kris.

– Vårt land har en väldigt stabil demokrati. Vi har dessutom en stor tillit mellan medborgare och myndigheter, säger han.

Särskilt lyfter han att Sverige har hög utbildningsnivå, fria och oberoende medier, utvecklat näringsliv och att det finns en stark demokratikänsla i landet.

”Skapa en logistisk uthållighet”

De senaste fem-sex åren har svenskt försvar byggts upp efter att ha rört sig i en sluttande riktning sedan en låg tid tillbaka.

Med det sagt konstaterar Michael Malm att Sverige har mycket kvar att göra vad gäller att bygga upp ett starkt totalförsvar.

– Elförsörjningen och telekomsektorn är två sårbara sektorer som behöver stärkas. Vi måste även skapa en logistisk uthållighet vad gäller bland annat drivmedel, livsmedel och läkemedel, säger han.

ANNONS

Michael Claesson fyller i:

– Det finns en känslighet vi behöver se över för att skapa en mer robust grund och ett starkt totalförsvar, säger han.

LÄS MER:Partierna enade – försvaret ska snabbrustas

LÄS MER:Oppositionen har hopp om försvarsuppgörelse

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS