Försvarsmakten: Ryssland kommer att trappa upp tonläget mot Sverige

Försvarsmakten tror att Ryssland kommer att trappa upp tonläget mot Sverige framöver, bland annat i och med debatten om ett eventuellt svenskt Natomedlemskap. Samtidigt får omvärlden vara beredd på att kriget lär fortgå ett bra tag till.
– Kriget kommer sannolikt att pågå i månader eller år, säger major Jonas Wikman.

ANNONS
|

För snart två månader sedan invaderade Ryssland Ukraina och vände upp och ner på det säkerhetspolitiska läget i världen.

Som ett led i det började Försvarsmakten att hålla regelbundna pressträffar för att uppdatera om det senaste kring utvecklingen i Ukraina, men också för att berätta om hotbilden mot Sverige och situationen i närområdet.

Generalmajor Jonas Wikman, ställföreträdande insatschef, berättar under torsdagens pressträff att hotbilden mot Sverige är oförändrad sedan tidigare, men att det precis som innan inte går att utesluta ett angrepp.

– Vi ser inga direkta hot som förändrar vår bedömning. Däremot ser vi fortsatta risker för incidenter eller missförstånd som i den här säkerhetspolitiska situationen kan leda till en negativ händelseutveckling, säger han.

ANNONS

Upptrappat tonläget väntar

Försvarsmakten bedömer att Ryssland lär fortsätta komma med hot och trappa upp tonläget mot Sverige, särskilt med anledning av Nato-debatten kring ett svenskt och finskt medlemskap.

– Den ryska invasionen av Ukraina har fortsatt tydlig påverkan på säkerhetsläget, även i vårt närområde. Det är viktigt att vi behåller lugnet, vi ska inte låta oss skrämmas. Vi har en god lägesbild i vårt närområde, sade Jonas Wikman.

Vad är det för indirekta hot som vi i Sverige kan vänta oss framöver?

– Vi ser olika typer av hot eller försök att påverka Sverige och påverka svenskt beslutsfattande. Vi ser att det redan finns en retorik som är hotfull och som är avsedd att påverka valen som Sverige gör.

Enligt honom kan det röra sig om olika informationsoperationer som kan såra Sverige och påverka beslutsfattandet.

– Det är viktigt att vi skyddar oss mot sådant. I det sammanhanget är det viktigt att vara mycket källkritisk, då det finns många aktörer som vill påverka oss, säger Jonas Wikman.

För att på bästa sätt skydda Sverige lyfte han vikten av att den nationella samverkan fungerar för att minska sårbarheten och på bästa sätt hantera olika händelser. Det är viktigt särskilt inför valet i höst, anser han.

ANNONS

– Vi är många aktörer som garanterar vår säkerhet och vår möjlighet att göra demokratiska val. Försvarsmakten är bara en del av det och tillsammans så vidtar vi åtgärder för att stärka motståndskraften.

Konflikten kan komma att pågå i år

Enligt Jonas Wikman lär de kommande veckorna vara mycket viktiga för båda sidorna i kriget. Men trots det gör Försvarsmakten bedömningen att konflikten inte kommer att vara över på ett bra tag.

– Konflikten kommer att fortsätta i månader eller år. Det finns inga tecken på att Ukraina avser att ge upp, sade han.

Från med nu kommer Försvarsmakten enbart att hålla pressträffar varannan vecka. Nästa blir alltså först den 5 maj.

LÄS MER:Försvarsmakten om bilderna från Ukraina: ”Oacceptabelt”

LÄS MER:Det skulle ett Natomedlemskap betyda för Sverige

LÄS MER:Så kommer Sverige fungera – om kriget kommer

LÄS MER:Så fungerar det för ukrainare som söker skydd i Sverige

LÄS MER:Här tränas mammor, pappor och unga – för kriget

LÄS MER:Därför utreder åklagare i Sverige om krigsbrott har begåtts i Ukraina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS