Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boris Johnson är mån om att visa upp sin folkliga sida under partikongressen. Här gästar han pingisbordet på ungdomsstället Hide Out Youth Zone i Manchester på söndagen.
Boris Johnson är mån om att visa upp sin folkliga sida under partikongressen. Här gästar han pingisbordet på ungdomsstället Hide Out Youth Zone i Manchester på söndagen. Bild: Stefan Rousseau/pool/AP/TT

Försvarar sig i krisen: Kan inte gå tillbaka

Storbritannien och dess ledare Boris Johnson befinner sig mitt i flera kriser. När Konservativa partiet nu inlett sin kongress i Manchester lovar premiärministern "djärva beslut".

Partiledaren har det hett om öronen. En polisskandal skakar landet sedan en polis våldtagit och mördat en kvinna. En leveranskris efter brexit har lett till bränslebrist i hela landet och tomma hyllor i landets livsmedelsbutiker. Nu larmar också lantbrukare om att tiotusentals grisar kan komma att brännas upp de närmaste dagarna om man inte får akut hjälp av utländsk slaktpersonal.

Premiärministern fortsätter dock som tidigare med linjen att problemen är ett resultat av pandemin, snarare än landets EU-utträde. I en intervju med BBC säger han att ekonomin var i spillror redan innan brexit och att man nu går igenom nödvändiga förändringar.

– Vi kan inte bara, i alla dessa olika sektorer, gå tillbaka till den trötta, misslyckade, gamla modellen och sträcka oss efter spaken märkt "okontrollerad invandring", med folk med låga löner, säger Johnson.

– Så ja, det kommer att vara en tid av anpassning.

Demonstration mot regeringen

Johnson säger att regeringen har gjort allt för att stödja företag och skydda anställda under pandemin samt att man varit tidig och framgångsrik med massvaccineringarna. Men för många kritiker innebär också detta ofta upprepade budskap en vägran att erkänna misstag som gjordes tidigt i pandemin.

Utanför kongressen hade demonstranter samlats, vissa med EU-flaggor, och skyltar där regeringen kallades för bedragare och lögnare.

"Lita på polisen"

Johnson lovade under sitt tal i kongressen att gå framåt med sin återhämtningsplan efter pandemin med satsningar på allt ifrån infrastruktur till klimatförändringar.

Han gav också återigen sitt stöd till polisens arbete.

– Min åsikt är att polisen – överlag – gör ett fantastiskt jobb och jag vill att allmänheten, och särskilt kvinnor, flickor och unga kvinnor, kvinnor i alla åldrar, ska lita på polisen.

Konservativa partiet, även kallat Tories, har inte samlats för kongress sedan oktober 2019.

När premiärministern besökte Hide Out Youth Zone i Manchester, i samband med partikongressen, fick han och pojken Jayden rita sina varianter av stadens symbol, arbetsbiet.
När premiärministern besökte Hide Out Youth Zone i Manchester, i samband med partikongressen, fick han och pojken Jayden rita sina varianter av stadens symbol, arbetsbiet. Bild: Stefan Rousseau/pool/AP/TT