Sex utrotningshotade spetsnoshörningar har fått ett nytt hem i Tchad.
Sex utrotningshotade spetsnoshörningar har fått ett nytt hem i Tchad.

Första spetsnoshörningarna i Tchad på 46 år

Det har gått nästan 50 år sedan de jagades till lokal utrotning i Tchad. Men nu har sex spetsnoshörningar välkomnats tillbaka till det centralafrikanska landet – i hopp om att stärka arten.

ANNONS
|

De ståtliga djuren lockade både turister och tjuvjägare till Tchad. Men den illegala jakten ledde till att det på 1970-talet inte längre fanns några spetsnoshörningar i landet – fram till i förra veckan.

De sex spetsnoshörningarna tränades i månader för att klara den 15 timmar långa flygresan från Sydafrika till nationalparken Zakouma. Förhoppningen är att de två tjurarna och fyra korna ska etablera sig som den nordligast belägna populationen i det vilda i Afrika. På hela kontinenten finns bara omkring 5000 spetsnoshörningar kvar.

Förra året dödades över tusen noshörningar i Sydafrika. Efterfrågan på hornen är stor i Asien, där de påstås ha medicinska egenskaper. Sydafrika – som huserar omkring 18000 vita noshörningar och 2000 spetsnoshörningar – står i centrum för arbetet med att introducera djuren på andra håll.

ANNONS

- Genom att etablera en livskraftig och säker population av noshörning i Tchad bidrar vi till utbredningen av noshörningspopulationen i Afrika och till överlevnaden av en art som har utsatts för omfattande tjuvjakt, säger landets miljöminister Edna Molewa till nyhetsbyrån Reuters.

TT

Fakta: Jagas för hornens skull

Noshörningar har funnits i 60 miljoner år. Tidigare fanns 30 arter men i dag återstår fem. En av dem är spetsnoshörningen, som ibland kallas svart noshörning. Den drabbades hårt av tjuvjakt redan på 1970-talet, då efterfrågan på knivskaft tillverkade av noshörningshorn ökade.

På 1970-talet fanns upp emot 100000 spetsnoshörningar i Afrika, men i dag återstår omkring 5000. Arten fanns ursprungligen på busksavanner i stora delar av Afrika men har jagats så hårt att den nu bara finns i några områden i östra och södra Afrika. Flest finns i Sydafrika och Namibia. Arten är akut hotad.

Källa: Världsnaturfonden, Nationalencyklopedin

ANNONS