Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Första ryss-åtalet närmar sig i USA

Det första åtalet i Rysslandshärvan kan komma redan i dag. Men vem det gäller är oklart. På måndagen uppgav amerikanska medier att Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort ombetts att överlämna sig frivilligt till rättsväsendet. Donald Trump slår tillbaka och hävdar att allt borde handla om Hillary Clinton och demokraterna.

Robert Mueller utreder på vilket sätt som Ryssland påverkade presidentvalet. De amerikanska underrättelseorganisationerna har redan slagit fast att Ryssland agerade. Den stora frågan är på vilket sätt som Donald Trump och hans kampanjteam kan ha varit inbladade. 

Ryktena har varit många under helgen efter rapporter om att en åtalsjury har godkänt formella anklagelser mot minst en person i utredningen.

Enligt uppgifterna skulle misstänkta kunna gripas redan under måndagen, och på eftermiddagen uppvag flera amerikanska medier att Paul Manafort, Trumps tidigare kampanjchef, uppmanas att överlämna sig själv frivilligt till rättsväsendet
 

Spekulationer kring vem som åtalas först

Spekulationerna gäller nu vem som först åtalas. Två namn nämns. Michael Flynn var under en kort tid nationell säkerhetsrådgivare men tvingades avgå då det framkom att han ljugit om sina Rysslandskontakter. Den andre är tidigare nämnda Paul Manafort, som byttes ut som kampanjchef strax före valdagen. 

Även Manaforts samarbetspartner Rick Gates ska ha ombetts att överlämna sig. Hans namn finns på dokument rörande bolag som Manafort startat på Cypern för att kunna ta emot betalningar från politiker och affärsmän i Östeuropa, skriver New York Times.

LÄS MER: Ett år sedan Trump tog makten
 

Trump-familjen utanför tills vidare  

Familjemedlemmarna antas lämnas utanför tills vidare. Det var Trumps son Donald jr och svärsonen Jared Kushner som fanns med på mötet i Trump Tower i New York då ryssar erbjöd negativ information om Hilllary Clinton.

Det besvärande för Donald Trump är att han vid valtal uppmanade Ryssland att hacka Hilllary Clintons över 30 000 hemligstämplade mejl. Han riktade sig direkt till den ryska ledningen med orden ”Ryssland, om ni lyssnar …”
 

Wikileaks lade ut

Cambridge analytica – som samlar stora databaser – har kontakt med Trumps strateg Steve Bannon som för en tid sedan lämnade Vita huset och som numera bedriver en kampanj mot moderata republikanska politiker. Cambridge analytica tros ha kontaktat Wikileaks Julian Assange på Bannons uppdrag för att få tag på materialet från demokratiska partiet och Clintons kampanj som ryska hackare framgångsrikt givit sig på. Det materialet lades ut av Wikileaks. Den högsta ryska ledningen misstänks ha haft inflytande på det hela.
 

Ryssar avlyssnade

Det är Muellers uppdrag att klarlägga alla turer där Ryssland är inblandat. Den federala polisen FBI och säkerhetsorganisationer avlyssnar rutinmässigt utländska medborgare som i vid mening kan vara intressanta för underrättelsetjänsten. Hit hör anställda vid den ryska ambassaden i Washington men också ryska medborgare som har kontakter med amerikanska medborgare. Det betyder att amerikaner blir avlyssnade som en bieffekt när ryssar bandas. Det är detta som antagligen har hänt vid mötet i Trump Tower och på andra platser.

Det innebär i sin tur att Mueller har tillgång till allt som sagts och att senare vittnesmål under ed kan jämföras med det inspelade.
 

Trump vill att Clinton utreds

Mueller, utsedd av justitiedepartementet, är en högt respekterad jurist och tidigare FBI-chef som tog värvning som ung och dekorerades med höga militära utmärkelser under Vietnamkriget. Det är svårt att ifrågasätta hans integritet.

Men Donald Trump anser att Mueller är inne på helt fel spår och att det i stället är demokraterna och Hillary Clinton som borde utredas. Republikanerna har de senaste dagarna tagit initiativet till tre kongressgranskningar.

Här handlar det om händelser med ytlig beröringspunkt till Muellers utredning men som i huvudsak har helt andra inslag.
 

Brittisk säkerhetsagent

Republikanerna samlade under valrörelsen på sig material om Trumps kontakter i Ryssland men avslutade när Trump blev partiets presidentkandidat. Därefter tycks demokraterna ha tagit över med hjälp av en tidigare brittisk säkerhetsagent. Agentens dokumentation innehåller material om Trumps Moskvabesök med sin skönhetstävling och försök att bygga hotell. Här lär finnas genanta inslag men den ryska ledningen antas inte ha deltagit för att underminera Trump.

En annan republikansk kongressutredning handlar om den sju år gamla försäljningen av amerikanskt uran till Ryssland. Avtalen tecknades när Hillary Clinton var utrikesminister. En mellanhand i försäljningen har bidragit till Clintons kampanj och till Clintonstiftelsen. En rad utredningar har gjorts om uranförsäljningen och inget olagligt har hittats.

Demokraterna hävdar att Donald Trump bara vill dra blickarna åt annat håll när Robert Mueller börjar dra åt tumskruven.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.