Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Prideparaden i Belgrad 2017 Bild: Darko Vojinovic
Prideparaden i Belgrad 2017 Bild: Darko Vojinovic

Första Prideparaden ska hållas i Bosniens huvudstad

Serbiens och Kroatiens huvudstäder har genomfört flera parader med syftet att uppmärksamma HBTQ-rättigheter. Nu är det dags för Bosniens huvudstad Sarajevo att anordna sin första Prideparad någonsin.

Beslutet tillkännagavs på måndagen då arrangörerna berättade att paraden ska arrangeras i september och samla medlemmar från hela landet.

– Bosnien får äntligen sin Prideparad, sa representanter för Sarajevo Open Centre, en icke-statlig organisation som fokuserar HBTQ-rättigheter på en presskonferens enligt nätportalen Balkan Insight.

De förklarade att 15 medlemmar från olika organisationer kommer att hålla i planeringen, men utan att avslöja några detaljer om paraden. Vid presskonferensen uppgav man också att syftet med eventet är att synliggöra våldet mot HBTQ-personerna.

Enligt Balkan Insight möttes nyheten med tystnad från politiskt håll med undantag för Dragan Covic, ledare för största kroatiska partiet i landet, som enligt nätportalen hade följande att säga:

– Jag stödjer all form av mångfald, det är en personlig sak. Alla vi tänker olika kring detta, på grund av att vi är konservativa, och det måste man också respektera. Det är mångfald.

Attityder ändras

Bosnien har halkat efter i lagstiftningen kring HBTQ-rättigheter. Att vara homosexuell legaliserades först 1996 och 1998 i olika delar av landet. Tidigare försök till Prideparader har lett till våldsamheter och gjort att arrangörerna har tvingats att ställa in.

Men i takt med att andra länder i regionen – Serbien, Kroatien, Montenegro och Kosovo – har lyckats genomföra Prideparader hoppas arrangörerna att attityderna kan ha ändrats.

Om allt går enligt planerna ska paraden hållas den 8 september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.