Första mötet med sin son

ANNONS
|

Clara Rojas träffade i söndags sin snart fyraårige son Emmanuel för första gången på tre år. Sonen föddes under tiden som Rojas hölls som gisslan i djungeln av Colombias vänstergerilla. Fadern till barnet uppges vara en av männen som höll henne fången. Rojas har i colombiansk radio sagt att hon aldrig fått möjlighet att berätta för honom om graviditeten.

- Rebellerna sa gång på gång till mig att han var död.

Kejsarsnitt med en kökskniv

Emmanuel förlöstes under dramatiska omständigheter i gisslanlägret den 16 april 2004. En Farcsoldat utan sjukvårdsutbildning genomförde ett kejsarsnitt med en kökskniv, trots att Clara Rojas bönade om att få medicinsk hjälp. Hon var efteråt så medtagen att hon blev sängliggande i 40 dagar, samtidigt som strider rasade i djungeln runtomkring. Pojken var ofta sjuk under sina första levnadsmånader. Han bröt en arm vid förlossningen och drabbades bland annat av en parasit som är vanlig i djungeln.

ANNONS

Vid åtta månaders ålder togs han ifrån sin mamma och gerillan lovade att han skulle få medicinsk hjälp i två veckors tid. Men han kom aldrig tillbaka. Farc hade lämnat bort honom. Trots att Rojas skrev brev till Manuel Marulanda, Farcs ledare, fick hon inte veta något om sin son förrän i slutet av 2007, då president Uribe i ett radiosänt nyårstal berättade att man genom DNA-tester identifierat en pojke i Bogotá som hennes son.

- Han var jätteliten och alldeles ljuvlig, mindes hon i colombiansk radio under den första intervjun efter frigivandet.

När Clara Rojas tårögd anlände till den venezuelanska huvudstaden Caracas efter frigivningen i torsdags bar hon i en halskedja en bild på Emmanuel. I söndags flögs hon tillbaka till Colombia och huvudstaden Bogotá för att träffa honom för första gången på flera år. Psykologer har förberett Emmanuel på mötet med sin mamma, genom att visa bilder på henne. Han har de senaste åren kallats för Juan David Gomez, och psykologerna har nu genom olika spel försökt få honom att relatera till det namn han ursprungligen gavs.

När pojken lämnades bort av Farcgerillan hamnade han den första tiden hos en fosterpappa i södra Colombia. Efter misstankar om vanskötsel placerade myndigheterna honom på det statliga barnhem där han bott de senaste två åren.

ANNONS

Rojas hade med sig sin mamma och sin bror när hon åkte dit för att möta sonen. Företrädare för regeringen bildade en välkomstkommitté och tog emot sällskapet vid ankomsten.

- Återföreningen var ett mycket känsloladdat ögonblick, sa en av dem efteråt.

Första mötet varade sex timmar

Det första mötet mellan mor och son pågick i sex timmar. Mamma Rojas fick bland annat en teckning som sonen målat till henne. Rojas kommer nu att få full vårdnad om Emmanuel "så snart hon själv är redo".

- Emmanuel måste vara med sin mamma. Han måste få tillbaka den rättighet som togs ifrån honom av Farc, sa Elvira Forero, chef för Child Welfare Institute of Colombia, som haft ansvar för pojken. Emmanuel beskrivs som en glad och omtänksam pojke, och ska enligt henne genomgå psykologiska och medicinska tester under två veckor innan han lämnas tillbaka till sin mor.

Farcgerillan

ANNONS