Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Första landet i Europa där mensledighet kan träda i kraft

Italiens parlament diskuterar nu möjligheten till tre dagars betald ledighet på grund av mensvärk, skriver The Independent. Om allt går igenom blir Italien det första landet i Europa som inför ledigheten. - Kvinnor tar redan ledigt från jobbet när de har mensvärk, men den nya lagen skulle tillåta att kunna göra det utan att behöva sjukanmäla sig eller ta ledigt, säger Daniela Piazzalunga, ekonom vid forskningsinstitutet FBK-IRVAPP, till tidningen.

Kina, Japan, Sydkorea, Indonesien och Taiwan är exempel på länder som tillåter kvinnor att vara hemma och kurera sig vid mensvärk.

Nu kan lagen träda i kraft även i Italien, skriver The Independent.

Ledigheten, som i så fall kommer att ge dig tre betalda lediga dagar, diskuteras i Italiens parlamentet och kan nu alltså bli Europas första land som kommer kunna erbjuda tre dagars betald ledighet under mensperioden - i stället för att förlora pengar vid en vanlig sjukskrivning.

- Kvinnor tar redan ledigt från jobbet när de har mensvärk, men den nya lagen skulle tillåta att kunna göra det utan att behöva sjukanmäla sig eller ta ledigt, säger Daniela Piazzalunga, ekonom vid forskningsinstitutet FBK-IRVAPP, till tidningen och fortsätter:

- Men å andra sidan skulle jag inte utesluta, om lagen godkänns, att det kan leda till två negativa konsekvenser: Att efterfrågan på kvinnliga medarbetare bland företag minskas eller att kvinnor straffas genom mindre lön eller att kunna klättra i karriären

LÄS MER: Här får kvinnor vara lediga när de har mens

LÄS MER: Pappans uppmaning: "Prata med era barn om mens"

Kan förstärka bilden

Enligt Miriam Goi, feministskribent vid tidningen Vice Italy, kan det, istället för att bryta tabun kring menstruation, leda till att debatten kring just menstruationsledighet kommer att förstärka bilden om att kvinnor blir mer "emotionella" under sin mensperiod.

Förslaget presenterades den 13 mars av fyra kvinnliga lagstiftare. Enligt tidningen Rome’s Il Messaggero, kan lagen träda i kraft de kommande månaderna.

Dock kan experter ännu inte enas kring om menstruationscykeln utgör ett ekonomiskt eller arbetsmässigt problem. 

I en studie som publicerades 2009 i American Economic Journal,  framkommer det att menstruationscykeln skapar en kvinnlig frånvaro och att en sådan frånvaro bidrar till löneklyftan mellan män och kvinnor. En efterföljande studie, publicerad 2012 i Journal of Human Resources, framkom det att det inte finns några bevis på att den kvinnliga frånvaron ökas under mensperioden, skriver tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.