Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Första humanitära biståndet till Venezuela

Den första lasten av humanitärt bistånd från Röda Korset har nått fram till det ekonomiskt krisande Venezuela sedan president Nicolás Maduro gett sitt medgivande. I leveransen finns mediciner, medicinsk utrustning och elverk.

Över en halv miljon venezuelaner anses för närvarande vara i behov av brådskande vård. Nu ska innehållet i den första lasten av bistånd, som flögs till huvudstaden Caracas, delas ut "till olika sjukhus", säger Mario Villarroel, chef för Röda Korset i Venezuela.

Men läget försvåras också av ständiga elavbrott samt livsmedels- och varubrist, sedan Venezuela under fyra års tid levt igenom en svår ekonomisk kris som bland annat beror på sjunkande oljepriser.

En fjärdedel

En intern FN-rapport från i mars angav att en fjärdedel av Venezuelas 30 miljoner invånare i brådskande behov av nödhjälp. Nära fyra miljoner anses vara undernärda och drygt en femtedel av barnen under fem år bedöms lida av kronisk undernäring. Förutom bristen på mat och medicin gör hyperinflationen de löner som betalas ut i stort sett värdelösa.

Maduro och hans styre har förnekat att det råder en humanitär kris i Venezuela, och skyller problemen på de ekonomiska sanktionerna från USA och sabotage från motståndarlägret.

Storpolitisk kamp

Oppositionsledaren Juan Guaidó försöker å sin sida framställa sig som en räddare i nöden. I februari ledde han ett försök att föra in amerikanskt bistånd via Colombia och Brasilien. Men regeringen, som utmålade kampanjen som en förberedelse för en amerikansk invasion, stängde gränserna.

Maktkampen mellan socialisten Maduro och Guaidó är bitter och över 50 länder, däribland USA, har erkänt den senare som landets interimspresident.

Dessutom har maktkampen blivit storpolitisk i och med att bland andra Ryssland, som har starka intressen i Venezuela, stödjer Maduro.