Tong Ying-Kit, i bussen, på väg till rättegången på tisdagen.
Tong Ying-Kit, i bussen, på väg till rättegången på tisdagen. Bild: Vincent Yu/AP/TT

Första domen med nya säkerhetslagen i Hongkong

Att mana till "Hongkongs befrielse" är terrorism. Det meddelar en domstol efter den första rättegången där den kontroversiella nya säkerhetslagen har använts i den kinesiska staden. Straffet för 24-årige Tong Ying-Kit kommer dock först senare.

ANNONS

Fallet ses som en värdemätare på hur de kinesiska myndigheterna tänker använda den nya lagen, som väckt protester världen över.

Lagen trädde i kraft i månadsskiftet juni-juli förra året. Och just den 1 juli körde Tong omkring på en motorcykel med en flagga där det stod "Befria Hongkong – vår tids revolution". Det innebär att han uppmanade andra till secession, alltså att separera Hongkong från Kina, enligt domstolen.

Kan få livstid

I kombination med att han vid tillfället med motorcykeln plöjde in i en grupp poliser begick han även ett terrordåd, och är därför skyldig på båda åtalspunkterna, skriver domarna.

Han riskerar livstids fängelse.

ANNONS

Själva säkerhetslagen har i omvärlden kritiserats som drakonisk, ett sätt för regimen i Peking att urvattna de friheter Hongkong-borna åtnjuter, rättigheter som inte finns i resten av Kina. Den har väckt frågetecken kring om Hongkong kan förbli ett av Asiens viktigaste finansnav, om utländska företag och affärspersoner känner att de inte längre kan lita på rättssystemet.

Utvalda domare

Även hur denna rättegång genomförts är kontroversiellt. Till skillnad från praxis i Hongkong har fallet inte avgjorts av en jury utan av tre domare. De har valts ut av Hongkongs Pekingtrogna ledare Carrie Lam, specifikt för mål som rör nationell säkerhet.

Efter Tong väntar över 60 andra på rättegång i enlighet med den nya lagen. Bland dem finns flera kända namn, såsom Jimmy Lai, ägare till den nu nedstängda tidningen Apple Daily.

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Den nationella säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas folkkongress den 30 juni 2020 och sägs ha som syfte att "skydda rikets säkerhet".

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS