Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Margaret Keenan, 90, blev den första personen i Storbritannien att få vaccinet mot covid.19. Bild: Jacob King
Margaret Keenan, 90, blev den första personen i Storbritannien att få vaccinet mot covid.19. Bild: Jacob King

Första britten har blivit vaccinerad mot covid-19

På tisdagen inleddes coronavaccineringen i Storbritannien, som i förra veckan godkände Pfizers vaccin mot covid-19. Allra först ut att vaccineras var Margaret Keenan, 90, rapporterar brittiska medier.

Margaret Keenan, 90, från Enniskillen blev först att få vaccinet, rapporterar BBC.

– Det var den bästa tidiga födelsedagspresent jag kunde få, säger Margaret Keenan, som ska fylla 91 nästa vecka, till BBC.

LÄS MER: Pfizers vaccin godkänns i Storbritannien

Margaret Keenan vaccinerades vid halv sju på tisdagsmorgonen och bilderna från händelsen kablades ut över världen, då Storbritannien är det första landet i västvärdlen som godkänt Pfizer/Biontechs vaccin.

Den 29 december väntas EU:s medicinska råd fatta beslut om godkännande av samma vaccin, vilket skulle innebära att det blir första vaccinet som ges till svenska mottagare.

– Jag känner mig så privilegierad att vara den första personen som vaccineras mot covid-19. Det innebär att jag äntligen kan se fram emot att umgås med familj och vänner nästa år, efter att ha varit ensam under större delen av det här året, säger Margaret Keenan till BBC.

Under den kommande veckan väntas 800 000 vaccindoser anlända till Storbritannien. Massvaccineringen börjar på sjukhus och man prioriterar personer på äldreboende, äldre över 80 år, samt anställda inom vård och omsorg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.