Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En säkerhetsvakt utanför fängelset Bangkwan i provinsen Nonthaburi i Thailand. Arkivbild.

Första avrättningen i Thailand sedan 2009

Efter att under flera år inte ha tillämpat dödsstraffet har Thailand nu återigen avrättat en dömd fånge. Nyheten väcker skarp kritik från människorättsorganisationer.

Den thailändska staten tog på måndagen livet av en morddömd 26-årig man genom en dödlig injektion. Det är den första avrättningen i landet sedan 2009.

- Vi har fortfarande dödsstraff, vi har inte tagit bort det ännu, konstaterar Tawatchai Thaikaew, vice departementsråd vid Thailands justitiedepartement.

Totalt har 325 dömda brottslingar avrättats sedan 1935 i Thailand, enligt thailändska myndigheter. Fram till i december 2003 sköts fångarna av en exekutionspluton. Därefter gick man över till att använda giftinjektioner.

Måndagens avrättning tjänar till att avskräcka människor från att begå allvarlig brottslighet, meddelar justitiedepartementet i ett uttalande.

Det plötsliga återupptagandet av straffet kritiseras skarpt av rättighetsorganisationer. "En beklagansvärd kränkning av rätten till liv", kommenterar Amnesty International, och anklagar landet för att svika löftet att på sikt avskaffa dödsstraffet.

Thailands juntaledare och premiärminister Prayut Chan-O-Cha reser senare i juni till Storbritannien och Frankrike. Inför besöken har bland andra Human Rights Watch krävt att värdländerna pressar honom om människorättssituationen i Thailand och de uteblivna valen.

Nu lär även dödsstraffet bli ett samtalsämne.