Första asatemplet på 1 000 år byggs

ANNONS
|

Island och övriga Norden kristnades för mer än tusen år sedan, mellan 800-talet och 1000-talet e.Kr. Men på senare tid har en modernare version av den gamla asatron blivit alltmer populär på Island.

På tio år har medlemskapet i den religiösa organisationen Ásatrúarfélagið tredubblats till 2400 personer förra året, skriver The Guardian. Och i februari börjar bygget av ett tempel utanför Reykjavik.

– Jag tror inte att någon tror på en enögd man som rider runt på en häst med åtta ben, säger översteprästen Hilmar Örn till The Guardian. Vi ser historierna som poetiska metaforer och en manifestation för naturkrafter och mänsklig psykologi.

ANNONS

I den nyare versionen av asatron firas fortfarande blot med mat och dryck, man har dock inte fortsatt traditionen med djuroffer.

Det cirkelformade templet ska byggas på en kulle med utsikt över Reykjavik och där kommer att hållas både bröllop och begravningar.

Fakta

Ásatrúarfélagið bildades på Island 1972 och fick året efter status som en religiöst samfund. Under de första decennierna hade man runt ett hundratal medlemmar.

De första åren efter bildandet kämpade Ásatrúarfélagið mot legalisering av abort och för hårdare straff för narkotikabrott, flera medlemmar har offentligt uttryckt högerextrema och rasistiska åsikter. På senare år har miljön blivit en viktig fråga för samfundet. Man har också kämpat för rätten att viga homosexuella par.

Källa: Wikipedia

ANNONS