Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Första åtalet i Rysslandshärvan

Paul Manafort försökte dölja ansiktet när han fördes till domstol för en rad skattebrott. Det är första åtalet i Rysslandsutredningen. Manafort var Donald Trumps kampanjchef. Trump talar om häxjakt.

Manafort och hans nära finanskompanjon Rick Gates – som också fanns med i Trumps kampanj – åtalas för konspiration, vilket i detta fall är skattefusk och penningtvätt, som kopplas till bådas lobbyarbete för proryska kontakter i Ukraina. Bland dessa kontakter finns den förre presidenten Viktor Janukovytj, som står den ryske ledaren Vladimir Putin nära, och som flytt till Moskva. 
 

Trumps rådgivare ljög för FBI

Pengarna har förts till flera skatteparadis och tvättats i en serie komplicerade affärstransaktioner för att delvis föras till USA, enligt åtalet. Det handlar om minst 75 miljoner dollar, varav 18 miljoner dollar använts för fastighets- och markaffärer och – som det heter i åtalet – en extravagant livsstil.

Sedan åtalen blivit kända erkände Trumps tidigare rådgivare i utrikesfrågor, George Papadopoulos, att han ljugit för FBI då han hävdat att han inte haft kontakter med personer med kopplingar till den ryska regimen.

Erkännandet är en effekt av att trycket ökar på ytterligare medarbetare till Trump. 
 

Ledde kampanj mot Clinton

Paul Manafort stod som kampanjchef Trump mycket nära och var avgörande för strategin att kräva att Hillary Clinton skulle sättas i fängelse. Rick Gates, som också åtalas, var en viktig lobbyist för proryska intressen i Ukraina, men varken han eller Manafort har registrerat sig som lobbyister enligt det system som finns i USA.

De har båda på direkta frågor från myndigheterna sagt att de inte arbetat som lobbyister.

Gates har gjort flera resor till Ryssland, vilket inte är olagligt, men kan bli besvärande om det finns bandupptagningar eller annat avslöjande material.
 

Rysslands inblandning i valet utreds

Manafort fick möjlighet att åka själv till först FBI och sedan till domstolen för åtalet. Alternativet var att fängslas i sitt eget hem, en procedur som brukar innefatta handklovar.

Manafort lämnade sitt jobb som Trumps kampanjchef en tid före valdagen. Han avskedades sedan kontakterna i Ukraina avslöjats. 

Det är den speciella utredaren Robert Mueller som undertecknat åtalet. Muellers uppgift är att kartlägga Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet. Donald Trump och hans kampanj står i fokus. 

Trump har gjort det besvärligt för sig själv genom att i tal uppmana Ryssland att hacka Hilllary Clintons hemligstämplade mejl från tiden då hon var utrikesminister. 

Muellers åtal riktar inte direkt in sig på Rysslands inblandning i valet i detta första åtal. Det är skattebrotten som är centrala och lobbyarbetet för Ukrainas tidigare regim under ett tiotal år.
 

Hemliga avlyssningar i utredningen

Att Mueller nu ger sig på skattebrotten antas bero på att han följer pengarna. Det är ett vanligt sätt att få brottslingar att samarbeta med utredarna i utbyte mot strafflindring.

Manafort hade en mycket god inblick i hela Trumps kampanjarbete. Manafort var också med i Trump Tower då ryssar utlovade information som kunde skada Hilllary Clinton i valkampanjen. Trumps son Donald jr och svärsonen Jared Kushner deltog i mötet.

Samtalet i Trump Tower är antagligen inspelat i hemlighet av den federala polisen FBI och andra säkerhetsorganisationer eftersom underrättelsetjänsten avlyssnar utländska medborgare som är av särskilt intresse.

Donald jr sade inledningsvis att endast ryska adoptioner diskuterats, men medgav – sedan han förstått att samtalet var avlyssnat – att det handlat om negativa uppgifter om Clinton, men att det inte givit något av värde. Donald Trump påstod då att Barack Obama olagligt avlyssnat Trump Tower vilket inte var korrekt. Men Trumps familjemedlemmar hade hamnat i avlyssningen eftersom de samtalat med ryssar som avlyssnats.
 

Trump går till motattack

Vita huset hävdar att Paul Manafort hade ett mycket begränsat inflytande på Donald Trumps kampanj trots att han var kampanjchef. Robert Mueller gör i detta åtal inte heller någon direkt koppling till Donald Trump.

Donald Trump twittrar att det inte finns något samband och att händelserna ligger åratal tillbaka i tiden och tillägger:

”Varför är inte skurkaktiga Hillary och demokraterna i fokus?” 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.