Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Först på plats vid Bataclan-attacken

Läkaren Matthieu Langlois var en av de första som tog sig in i skräckens Bataclan i Paris förra året. – I min bok vill jag förklara att man tyvärr inte kan rädda livet på alla människor, säger han.

När läkaren Matthieu Langlois stormar in tillsammans med polisens speciella insatsstyrka på Bataclan i Paris upptäcker de ett fruktansvärt blodbad. Klockan är 23.08 denna fredagskväll den 13 november och tre terrorister med kulsprutor i händerna och sprängämnen kring midjan, har slagit till under gruppen Eagles of Death Metals konsert bara en och en halvtimme  tidigare.

– Den som inte är för allvarligt skadad reser sig upp, skrek jag när jag såg det fruktansvärda läget, berättar Matthieu Langlois för GP.

– När ingen reste sig från golvet förstod jag att mardrömmen var värre än väntat, säger han och berättar om de outhärdligt grymma bilderna som utspelas framför ögonen på honom och läkarkollegan Manu. 

Förlamade av rädsla

Några få personer förlamade av rädsla, räcker försiktigt upp en hand i luften. 

– Det rör sig kanske om en fyra-fem personer. För de flesta i entrén är redan döda, säger narkosläkaren när vi träffas på hans arbetsplats, ett sjukhus i västra Paris. I salen bredvid väntar en patient att bli nedsövd.

Till vardags är Matthieu Langlois narkosläkare, samtidigt som han sedan 2007 är chefsläkare i RAID, den franska polisens speciella insatsstyrka. Den rycker ut vid attentat och allvarliga våldsdåd.

Han är också författare till nya boken Médecin du Raid, Vivre en état d’urgence (Som läkare i polisstyrkan Raid, Leva i undantagstillstånd) och som kom ut i Frankrike häromdagen. Det har snart gått ett år sedan massakern inträffade. På bara några dagar har boken fått en enorm respons av kritiker och läsare.

Larmet gick

Just i ögonblicket då terroristerna slog till mot konsertlokalen satt Langlois och lyssnade på kända jazzsångerskan Meldoy Gardot med sin fru.

Mitt under en låt gick larmet på mobilen.

– Jag och min fru var genast tvungna att lämna konserten.

Matthieu hinner inte hem och pussa barnen farväl. Ändå vet han inte om han någonsin kommer att se dem mera.

– Det är omöjligt att förutse hur ett drama med terrorister kommer att sluta. Vi visste inte ens hur många de var på plats. 

Matthieu Langlois har tagit emot i läkarnas omklädningsrum på sitt sjukhus. Han har bett mig ta på samma skyddskläder som sjuksköterskorna bär.

Tvingades välja

I boken berättar Langlois om skräckens Bataclan och där terrroristerna fortfarande dödar bland publiken.

– På bara några minuter tvingades jag göra livsviktiga men plågsamma val, förklarar han.

Det handlar om att inom bara några sekunder välja vilka av de levande har så pass lindriga skador att deras liv kan räddas.

Han lyfter försiktigt huvudet på en ung kvinna. Hon har blivit skjuten genom kinden. Hon lever men är medvetslös. Matthieu tar det hemska beslutet att inte försöka rädda henne.

– Jag bedömde att hon hade små chanser att överleva. Därför var jag tvungen att gå vidare och hitta de som var mindre skadade. Det gällde att rädda så många människoliv som möjligt innan terroristerna upptäcker oss.

10 sekunder per person

Han berättar att om en människa håller på att förblöda, kan han sätta ett tryckförband eller använda en produkt för att stoppa blödningen. 

– Men jag hinner inte ge mer än tio sekunder per person, så tajt är läget och det går inte att rädda alla.
När dramat är över, frågar han på sjukhuset dit sårade och döda transporterats, hur det gick för den unga kvinnan.

– Jag fick svaret att hon hade ingen chans att överleva, säger han och gör en gest med ansiktet som får mig att förstå att han för den skull inte är glad. 

– Trots den tragiska informationen säger jag till mig själv att jag gjorde rätt val, kommenterar han.
När en sjuksköterska upplyser om att det är dags att söva en patient, ber han mig följa med till operationssalen. Men jag stannar utanför i respekt för patienten.

Polisens attack

Först efter midnatt startar polisens attack mot de kvarvarande terroristerna på Bataclan. På nytt utsätts Langlois liv för fara med skjutande och eventuella explosioner. 

Kollegan Manu har halkat flera gånger på grund av allt blod på golvet. Att till och med hans egna kalsonger har blivit blöta av blod, upptäcker han inte förrän flera timmar senare.

I polisstyrkan Raid har han genomgått en stenhård utbildning, inte minst för att stärka kroppen fysiskt, men också psykiskt.

– Hur stark jag än är, chockades jag flera gånger så hårt att jag var nära att falla ihop. Jag vet inte vad som höll mig ihop, säger han.

Tack vare den modiga insatsen räddade doktor Langlois och kollegan Manu livet på flera människor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.