Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Smittotalen är höga i England, bland annat på grund av den brittiska virusmutationen som sprids snabbt. Nu vill regeringen att fler testar sig. Bild: Frank Augstein
Smittotalen är höga i England, bland annat på grund av den brittiska virusmutationen som sprids snabbt. Nu vill regeringen att fler testar sig. Bild: Frank Augstein

Förslaget: Ge alla engelsmän 500 pund om de har covid-19

Coronapandemin slår hårt mot England. Då överväger landets regering att ge ett ekonomiskt bidrag till den som testar positivt för covid-19.
Syftet är att få fler att testa sig – och hålla sig hemma.

Ett engångsbidrag på 500 pund, motsvarande cirka 5 700 kronor, kan bli Englands nästa vapen mot covid-19. Enligt The Guardian kan bidraget komma att betalas ut till alla britter som testas positivt för covid-19.

Regeringen beräknar att en sådan satsning skulle kosta staten 453 miljoner pund, motsvarande nästan 5,2 miljarder kronor.

Men nya åtgärder för att bromsa smittspridningen anses behövas. Bara under torsdagen registrerades 37 892 nya fall av covid-19 i Storbritannien samt 1 290 dödsfall, och sjukvården är hårt pressad.

Få testar sig med symptom

Enligt en nationell undersökning testar sig endast 17 procent av alla som har symptom i landet. En av anledningarna till det uppges vara oron för att inte kunna gå till jobbet, om provsvaret är positivt.

The Guardian citerar ur en rapport från socialdepartementet, där 500 pundsbidraget nu föreslås:

”Alla som har testat positivt för covid-19, oavsett ålder, anställning eller möjlighet att arbeta hemifrån, skulle ha rätt till det.”

Finns redan bidrag att söka

England har ett system på plats sedan tidigare, vilket ger personer som självisolerar sig rätt till ersättning ifall de uppfyller vissa kriterier. Flera utsatta grupper blir dock exkluderade från det bidraget, enligt The Guardian.

Ett slutgiltigt beslut om det nya stödet kan komma att fattas under fredagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.