Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tyska politikern Carsten Schneider föreslår ett grundarv på 200 000 kronor till landets 18-åringar.  Bild: Matthias Schrader
Den tyska politikern Carsten Schneider föreslår ett grundarv på 200 000 kronor till landets 18-åringar. Bild: Matthias Schrader

Förslaget: Ge alla 18-åringar ett grundarv

För att minska klyftorna i Tyskland föreslår politikern Carsten Schneider ett grundarv på 200 000 kronor till landets 18-åringar.
– Enda sättet att nå ekonomisk trygghet är att vara född rik, säger han.

Enligt den tyske socialdemokraten är det för en stor del av befolkningen inte längre möjligt att bilda egna tillgångar. Det är stor skillnad på förutsättningarna beroende på om man kommer från västra eller östra Tyskland, där få ärver på grund av historien med den socialistiska staten DDR. Ojämlikheten ökar dessutom från generation till generation.

Ett så kallat grundarv, pengar från staten till den som fyllt arton år, skulle kunna göra starten på arbetslivet för Tysklands unga mer rättvis menar Förbundsregeringens kommissionär för östra Tyskland, Carsten Schneider, rapporterar den tyska tv-kanalen MDR.

– Vi riskerar att få ett samhälle där det enda sättet att nå ekonomiskt trygghet är att vara född rik, säger han.

Grundarv på 200 000 kronor

Det statliga grundarvet på 20 000 euro, drygt 200 000 kronor, skulle betalas ut året man fyller 18 år. Summan skulle också kunna kopplas till utbildning och egenföretagande.

Enligt det tyska institutet för ekonomisk forskning skulle det kosta omkring 15 miljarder euro, motsvarande drygt 157 miljarder kronor, om året att betala ut det.

För att finansiera grundarvet föreslår Carsten Schneider en höjning av arvsskatten för de allra rikaste i Tyskland – detta för att de som ärver mest knappt betalar någon skatt alls, enligt den tyska tv-kanalen.

Avvisar förslaget

Det tyska Vänsterpartiet, die Linke, stödjer förslaget, men efterfrågar samtidigt ett konkret lagförslag.

FDP, Tysklands liberala parti, avvisar dock förslaget.

– Vi måste koncentrera oss på att göra det lättare för alla i vårt land skaffa tillgångar och till exempel köpa ett hem, säger FDP:s generalsekreterare Bijan Djir-Sarai, till MDR.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.