Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Japans försvarsminister Itsunori Onodera. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Försiktig optimism i sydkoreansk press

Dagen efter det historiska toppmötet i Singapore är tonen positiv i flera av Sydkoreas tidningar. Från Japan kommer kritik om stopp för militärövningar, medan Sydkoreas ledning öppnar för ett avslut.

På ledarplats i en av Sydkoreas största tidningar, centerorienterade Hankook, beskrivs mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, som en hoppfull start på kärnvapennedrustningen på Koreahalvön och fredsprocessen mellan syd och nord. Tidningen noterar dock att dokumentet som de båda ledarna skrev under inte innehåller ett tillräckligt skarpt krav från Washington att regimen i Pyongyang åtar sig en total nedrustning av landets kärnvapen samt att det saknar en konkret tidplan för genomförande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Positivt från vänster

Mer positiva ordalag återfinns i den näringlivsvänliga tidningen Joongang, som kallar mötet och överenskommelsen en "historisk händelse". Vänstertidningen Hankyoreh hyllar mötet.

Konservativa Chosun ger däremot de inblandade en rejäl känga: "Överenskommelsen är så skandalös och absurd att vi knappt kan tro våra ögon", skriver tidningen på ledarplats.

Japan ifrågasätter stopp för militärövning

Japan reagerar nu på Trumps besked om att gemensamma militärövningar USA–Sydkorea ska stoppas.

Försvarsminister Itsunori Onodera säger att USA:s närvaro i Sydkorea och övningarna är "avgörande" för säkerheten i regionen. Han vill att USA och Sydkorea diskuterar frågan med Japan.

Sydkoreas presidentstab svarade på onsdagen med att säga till nyhetsbyrån Yonhap att det kan vara nödvändigt att stoppa militärövningarna för att påskynda samtalen med Nordkorea.