Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barack Obama, ute till vänster, och Vladimir Putin, trea från höger i främre raden, och Recep Tayyip Erdogan till vänster om Putin vid ledarnas gruppfotografering på G20-mötet i söndags.

Försiktig optimism efter toppsamtal

Stormaktspresidenterna Barack Obama och Vladimir Putin höll ett långt enskilt möte under G20-konferensen i Kina. Enligt Putin nåddes "viss samsyn" om Syrien under mötet. Obama anser att diskussionerna varit "produktiva".

- Vi har haft produktiva diskussioner om hur ett verkligt slut på fientligheterna skulle se ut, kommenterade Obama.

Den ryske ledaren tror att en uppgörelse kan slutas snart, "inom de närmaste dagarna", enligt nyhetsbyrån AFP.

- Trots allt har vi en viss samsyn i positionerna och en insikt om vad vi kan göra för att trappa ned situationen i Syrien, sade Putin på en presskonferens efter G20-mötet.

Samtalet mellan presidenterna varade i 90 minuter. Någon gemensam presskonferens hölls inte utan de båda ledarna kommenterade överläggningarna var och en för sig.

Bättre samarbete

- Vi kan säga att vårt gemensamma arbete med USA att bekämpa terroristorganisationer, inklusive i Syrien, kommer att förbättras och intensifieras märkbart, sade Putin.

Under helgen har det varit intensiva spekulationer och signaler om att stormakterna är på väg att enas om en strategi i Syrien, som bland annat skulle innefatta en humanitär vapenvila i Aleppo och nya regler för flygbombningar. Om båda sidor får med sig sina allierade på marken i Syrien skulle det innebära ett stort steg mot fred.

- Jag tror vi lyckades nå en förståelse av varandra och en förståelse av problemen vi har framför oss, sammanfattade Putin.

Flygförbudszon föreslås

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan föreslog på måndagen att en flygförbudszon upprättas i norra Syrien för USA och Ryssland. Uttalandet gjordes efter att turkiska regeringsstyrkor hade tvingat bort IS-styrkor från gränsområdet.

- Vi verkar för att den här regionen ska förklaras som flygförbudszon. Det här är mitt förslag till herr Putin och herr Obama, sade han efter G20-mötet enligt AFP.

Det område han avsåg och som har återerövrats från IS-jihadister sträcker sig från Jarabulus till Azaz i norra Syrien.