Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zimbabwes tidigare finansminister Ignatius Chombo häktades på lördagen. Han var en av de ministrar som greps efter att militären ingrep i den zimbabwiska politiken – vilket ledde till arr president Robert Mugabe tvingades bort från makten.

Förre finansministern i Zimbabwe häktad

Zimbabwes tidigare finansminister Ignatius Chombo, en av de personer i kretsen kring den förre presidenten Robert Mugabe som gripits av militären, har häktats misstänkt för korruption.

Bland de brott han står anklagad för ingår ett misstänkt bedrägeriförsök mot landets centralbank 2004.

Ignatius Chombo hade innan han framträdde i rättssalen inte setts till i offentligheten sedan gripandet.

Chombo, som utsågs till finansminister så sent som i oktober berättade i rättssalen att han haft sina ögon förbundna sedan han greps i sitt hem den 15 november. Enligt hans advokat har han också misshandlats under fångenskapen, även om Chombo inte nämnde detta under förhandlingen. Han hade inte heller några synliga skador.

Flera personer som var hårt allierade med Robert Mugabe och framför allt hans hustru Grace Mugabe har gripits och uteslutits ur partiet Zanu-PF. Bland andra Kudzanai Chipanga, som ledde partiets inflytelserika ungdomsförbund samt den avskedade ledaren för Zanu-PF:s ungdomsfraktion, Innocent Hamandishe. Den sistnämnde misstänks för sex fall av kidnappning.