Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Förrått" Skottland kan avgöra

Skottland röstade nej till självständighet förra året. Men frågan är fortfarande så inflammerad att den kan avgöra vårens val i Storbritannien. De skotska nationalisterna kan komma att nästan tiofaldiga sina mandat, så att partiet blir "kungamakare" i London.

Storbritanniens traditionella tvåpartidemokrati är ett minne blott. Det är fortfarande självklart att socialdemokratiska Labour eller konservativa Tories bildar regering, men de får nu vänja sig vid att behöva stödpartier.

Inför valet den 7 maj är opinionsläget ganska stabilt, men ändå väldigt oförutsägbart - lite som kring det svenska valet förra året.

Labour och Tories är jämsides, men utan chans till egen majoritet. Och ingen vill ha med opinionstrean, främlingsskeptiska Ukip, att göra.

Däri ligger skottarnas chans. Skottland har alltid lutat åt Labour, men nu verkar det slut med det.

-Folk känner sig förrådda efter folkomröstningen. Labour var lika illa som Tories, när de tillsammans kom dundrande upp från London med värsta sortens skrämselpropaganda, säger Edinburgh-bon Sarah Nayani, som var aktiv på självständighetssidan förra året.

Från 6 till nästan 60

Varningarna för hur dåligt Skottland skulle klara sig på egen hand fick avsedd effekt. Många skottar som hade tänkt rösta ja till självständighet svängde på upploppet.

Men nu kommer den politiska efterslängen. SNP, Skotska nationalistpartiet kan enligt en del prognoser i stort sett slå ut alla andra partier norr om gränsen - från 6 till över 55 av de 59 skotska mandaten.

Därmed kan SNP bli det enda realistiska alternativet för Labour eller Tories att söka stöd hos för en ny regering.

-Engelsmännen fnyser åt oss i alla möjliga sammanhang. Men om Skottland står enat måste de ge oss alla förmåner och eftergifter de lovade inför folkomröstningen, men sedan dess inte lyft ett finger för att genomföra, säger Sarah Nayani.

Knepig balansgång

SNP-ledaren Nicola Sturgeon är inne på samma linje.

-Vi kan få stopp på åtstramningarna - införda av Tories, men stödda av Labour, sade hon när SNP:s valkampanj sparkades i gång i Glasgow häromdagen.

Sturgeons knepiga balansgång, där hon måste ta avstånd från Londonpolitikerna samtidigt som hon viftar med Skottlands stöd som en förhandlingsbricka, kan nå sin kulmen i direktsändning inför hela brittiska folket på skärtorsdagskvällen. Då är det valets stora tv-debatt, med ledare för sju partier, och den nytillträdda Sturgeon har chansen att slå igenom på allvar.