Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Förhoppningar i Macrons hemstad

“Sista eftermiddagen!” ropar Laurence David-Moalic samtidigt som hon delar ut flygblad till passerande i Amiens. I helgen avgörs om hennes kandidat Emmanuel Macron eller rivalen Marine Le Pen blir Frankrikes nya president.

Det var här i Amiens i norra Frankrike som Emmanuel Macron växte upp och bodde fram till han var sexton år. Föräldrarna var måttligt förtjusta i att sonen var förälskad i sin 24 år äldre litteratur- och teaterlärare Brigitte Trogneux. De tänkte att om de skickade honom till Paris för att göra klart gymnasiet skulle avståndet få slut på kärleken. Men föräldrarnas plan misslyckades. Paret har nu varit gifta i tio år och Brigitte Trogneux har spelat en aktiv roll i makens valkampanj.

Amiens med sina drygt 136 00 invånare är också platsen där Emmanuel Macron för första gången presenterade sin oberoende mittenvänsterrörelse En marche (ungefär ”På väg”) i april förra året. Laurence David-Moalic lockades direkt av Macron. Hon har alltid varit intresserad av politik men det är först för nio månader sedan som hon engagerade sig politiskt i En marche. Nu är hon kampanjansvarig i staden.
– Jag gillade Macron redan som ekonomiminister. Han gjorde bra analyser. Hans rörelse står för något nytt och Frankrike behöver det, säger hon när GP träffar henne på shoppingstråket i centrala Amiens. 

Tillsammans med hennes partivänner delar hon ut flyers till förbipasserande. En del personer passerar snabbt förbi och tar en lapp i farten medan andra, som Vincent Clabaut, stannar till för att diskutera.
– Det kommer inte att förändra något, säger han och syftar på Macrons rörelse.
– Du måste ge honom en chans, kontrar Laurence David-Moalic.

Vincent Clabaut läser igenom flygbladet där Macrons program jämförs med extremhögern vilket i det här fallet syftar på Marine Le Pen och hennes Nationella fronten. Bland annat nämns hur presidentkandidaterna skiljer sig åt i EU-frågan där Macron är EU-vänlig medan Le Pen vill att Frankrike ska folkomrösta om euron. 
Det finns förslag i Macrons program som Vincent Clabaut gillar, men tillräckligt många som han ogillar. Därför är det inget alternativ för honom. Han röstade på högerkandidaten François Fillon i den första valomgången och kommer att bojkotta morgondagens val.  
– Man röstar på en person för att man tror på honom eller henne. Men om ingen av kandidaterna lever upp till det så har jag ingen att rösta på.

Valarbetaren Laurence David-Moalic, som till vardags arbetar med skattefrågor, säger att hon är övertygad om att Emmanuel Macron vinner valet. 
– Men det är klart att jag samtidigt är orolig. Det är därför vi kör på in i det sista och delar ut flygblad fram till midnatt.

Bild: Stefan Berg Text: Hanna Rydén

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.