Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nancy Crampton Brophy, 71 år, har dömts under en rättegång i Oregon, USA för att ha mördat sin man Daniel Brophy.  Bild: Dave Killen
Nancy Crampton Brophy, 71 år, har dömts under en rättegång i Oregon, USA för att ha mördat sin man Daniel Brophy. Bild: Dave Killen

Författare till "Hur man mördar sin man" – döms för att ha mördat sin man

Romans- och spänningsförfattaren Nancy Crampton Brophy skrev en uppsats med titeln ”Hur man mördar sin man”, som beskrev hur man kan begå mord utan att lämna några spår.
Flera år senare har hon nu dömts för att ha mördat sin man.

I juni 2018 mördades den 63-åriga kocken Daniel Brophy på sin arbetsplats Oregon Culinary Institute i Portland, USA. Nu döms hans fru Nancy Crampton Brophy, 71 år, för att ha skjutit ihjäl honom, uppger The Guardian.

Enligt åklagaren hade Nancy Crampton Brophy ekonomiska problem och ville komma åt mannens livförsäkring. Brophy har suttit häktad sedan 2018 då hon greps misstänkt för mordet.

I rätten framkom det att Nancy Crampton Brophy ska ha ägt samma sorts pistol som mannen skjutits ihjäl med och hon ska även ha fångats på övervakningskameror när hon kört till och från hans arbetsplats under morddagen.

Enligt Brophy själv ska pistolen ha varit inköpt som ”inspiration” för hennes författande och det ska även ha varit ”en slump” att hon befunnit sig vid makens arbetsplats, då hon hade tänkt att sitta och skriva i närheten.

Skrev inlägg om att mörda utan att lämna spår

2011 skrev Nancy Crampton Brophy en uppsats med titeln ”Hur man mördar sin man”, som hon publicerade i ett blogginlägg. Inlägget beskriver i detalj olika sätt att begå mord utan att lämna några spår.

Uppsatsen är skriven i form av en ”brainstorming”-övning för skribenter och listar olika motiv, samt olika mordmetoders för- och nackdelar. Knivar beskrev hon som ”nära och personliga”, skjutvapen för ”högljudda och stökiga, kräver kunskap” och gift som för lätt att spåra.

I introduktionen kan man läsa: ”Som en romantisk-spänningsförfattare lägger jag mycket tid på att tänka på mord och följaktligen på polisens procedurer. När allt kommer omkring, om mordet är tänkt att befria mig, vill jag absolut inte spendera någon tid i fängelse. Och låt mig göra det tydligt, jag gillar inte overaller och orange är inte min färg."

Vidare står det även:

”Jag tycker det är lättare att önska att personer vore döda än att faktiskt döda dem. Jag vill inte oroa mig över att mina väggar ska bli nedstänkta med blod och hjärnsubstans. Och jag är inte bra på att komma ihåg lögner. Men det jag vet om mord är att vi alla har det i oss om vi pressas tillräckligt långt”.

Rättegångens domare beslutade att uppsatsen inte kunde användas som bevis under rättegången, då den skrivits flera år tidigare och hade använts i utbildningssyfte, uppger Sky News.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.