Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn i Delhi firar diwali på torsdagen. Nu betalar den indiska huvudstaden priset i form av giftig luft.
Barn i Delhi firar diwali på torsdagen. Nu betalar den indiska huvudstaden priset i form av giftig luft. Bild: Altaf Qadri/AP/TT

Förbjudna fyrverkerier gav farlig luft i Delhi

Myndigheterna i Delhi hade förbjudit fyrverkerier under ljushögtiden diwali, som ägde rum i torsdags. Men det hindrade inte boende i den indiska huvudstaden från att traditionsenligt fira med smällare och raketer.

Två dagar efter festivalen har Delhi nu svepts in i ett moln av giftig smog. Stadens luftkvalitetsindex visar på lördagen 465, på en skala som går till 500. Det innebär att luften är så förorenad att friska människor kan påverkas och de med befintliga sjukdomstillstånd riskerar allvarliga hälsokonsekvenser.

Myndigheterna lägger skulden på fyrverkerierna, i kombination med svedjebruk i de närliggande delstaterna Punjab och Haryana.

Luftkvaliteten väntas förbättras något från och med söndagskvällen, lokal tid, men kommer fortfarande att klassas som "dålig".

Giftig luft bidrar årligen till över en miljon dödsfall i Indien och är en ständigt aktuell fråga för huvudstaden Delhis runt 20 miljoner invånare.