Förslaget om att låta polisrobotar använda dödligt våld har mött hård kritik i USA.
Förslaget om att låta polisrobotar använda dödligt våld har mött hård kritik i USA. Bild: Jeff Chiu

Förbjuder robotar som får döda

Förra veckan röstade San Francisco igenom ett förslag om att att låta polisrobotar använda dödligt våld i samband med ingripanden. Men efter att det mött hård kritik har staden nu vänt helt – och röstar istället ner förslaget.

ANNONS

Så kallade ”killer robots”, polisrobotar som i extrema fall kan använda dödligt våld, användes redan 2016 i Dallas i samband med att en krypskytt som hade dödat fem poliser sprängdes. Bombroboten skickades fram och exploderade i närheten av skytten, som dog direkt.

Så sent som förra veckan röstades ett förslag om att använda polisrobotar utrustade med militärliknande vapen igenom i San Francisco. Förslaget har varit omdiskuterat och mött hård kritik från människorättsorganisationer runtom i hela USA.

Nytt förslag

Tanken var att de 17 polisrobotar som redan finns i staden skulle kunna använda dödligt våld, genom sprängladdningar, i extrema fall. Till exempel när poliser eller andra medborgare hamnar i situationer där det finns risk för deras liv. Men i en andra omröstning har ledamöterna i stadsfullmäktige nu vänt helt – och istället röstat mot förslaget. Det rapporterar The Guardian.

ANNONS

Den oväntade vändningen kommer efter att polisen i San Francisco flera gånger har kritiserats för att använda övervåld i samband med ingripanden.

Istället har ett nytt förslag som endast låter högt uppsatta poliser ta beslut om att robotarna ska använda dödligt våld lagts fram.

LÄS MER:Lagförslag från Louisiana skulle klassa abort som mord

LÄS MER:USA ett steg närmare metoo-lag

LÄS MER:Politiskt bråk stoppar ny polislag i USA

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS