Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Pågående bränder den 30 december. Bild: Johan Hallnäs/TT

För sent att lämna brandområden

Omkring 100 000 boende uppmanas fly förorterna kring Melbourne när skogsbränderna i sydöstra Australien kryper närmare.
Samtidigt riskerar tiotusentals turister att bli omringade av elden. Enligt räddningstjänsten är det för sent för många av dem att riskfritt sätta sig i säkerhet.

– Detta är en högriskdag för Victoria, säger räddningstjänstchefen Andrew Crisp.

Skogsbränderna i sydöstra Australien närmar sig landets näst största stad Melbourne. Under måndagen nedgraderade myndigheterna en tidigare skogsbrandsvarning men uppmanade samtidigt runt 100 000 invånare i fem förorter till storstaden att evakuera sina hem.

Frivillig omkom

I söndags råddes människor att evakuera East Gippslandregionen i den östra delen av delstaten Victoria på grund av bränderna, rapporterar ABC News. Bland dem omkring 30 000 semesterfirare. Under måndagen kom i stället beskedet att det nu är för sent att lämna området på ett säkert sätt – skogsbränderna har skurit av alla stora vägar.

– Det här är en dag som vi inte ofta ser. Vår delstat är torr, det kommer att bli väldigt varmt, det kommer att bli väldigt blåsigt, säger räddningstjänstchefen Andrew Crisp till ABC News.

I den angränsande delstaten New South Wales omkom på måndagen en frivillig brandman sedan ett räddningsfordon vält i hård vind. Ytterligare två drabbades av brännskador.

Därmed har tre frivilliga brandmän omkommit under årets brandsäsong. Totalt har elva personer mist livet till följd av bränderna.

16 nya bränder

Enligt myndigheterna startades 16 nya bränder i Victoria av blixtnedslag under natten mot måndagen. En av de kraftigaste av dessa bränder spred sig över mer än 20 kilometer på fem timmar.

– Den branden genererar just nu eget väder, säger delstatens talesperson Luke Heagarty.

– Vilket innebär blixtnedslag, ombytliga vindar, så det kommer att bli en väldigt utmanade brand för våra brandbekämpare i dag, utöver de befintliga bränderna i East Gippsland.

Över hundra bränder härjar i landet och varningar har utfärdats i delstaterna New South Wales, South Australia, Tasmanien, Victoria och Western Australia.

Emma Gyllestad/TT

Över hundra bränder härjar i Australien och varningar har utfärdats i delstaterna New South Wales, South Australia, Tasmanien, Victoria och Western Australia. Bild: Ned Dawson/TT
Tusentals turister riskerar att bli omringade av skogsbränder i East Gippsland I sydöstra Australien, enligt räddningstjänsten är det för sent för många av dem att riskfritt ta sig i säkerhet. Bild: Ned Dawson/TT