Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förstörda hem i Les Cayes, Haiti, efter orkanen Matthews framfart.

Förödelsen total i Haiti

Minst 136 människor har omkommit i orkanen Matthews framfart i Haiti, det fattigaste landet i Amerika. Många städer har drabbats hårt. - Omkring 80 procent av byggnaderna är borta, beskriver Jean Michel Vigreux, vid organisationen CARE, staden Jeremie.

Enbart i staden Roche-a-Bateau i södra Haiti krävdes 50 människoliv, uppgav en lokal tjänsteman på torsdagen. Och vittnesmål om förödelsen kommer från allt fler håll.

- Hela Haitis södra kust, från staden Les Cayes till Tiburon, är förstörd, säger Pierre-Louis Ostin till AFP.

Osäkerhet på Haiti

Den totala omfattningen av förstörelsen i det utfattiga Haiti är fortfarande oklar. Helikoptrar har skickats till de sydvästra regionerna, som befaras vara värst åtgångna.

Den enda bro som förbinder området med huvudstadsregionen förstördes i orkanen, och kommunikationerna har legat nere sedan dess. FN beräknar att hälften av Haitis elva miljoner invånare påverkats på något sätt och att minst 350 000 behöver akut hjälp.

Det planerade presidentvalet på söndag har ställts in till följd av orkanen.

Hans-Göran Björk vid hjälporganisationen Hoppets stjärna, som byggt upp flera skolor på Haiti efter den stora jordbävningen 2010 berättar för TT att två medarbetare i organisationen nu är på väg till landet.

- Samtliga sju skolor har drabbats hårt av orkanen. Det första nu vad gäller barnen är att de kan återgå till vardagen så fort som möjligt. Det är bästa läkemedlet när det gäller ett så här stort trauma.

Totalt 3 500 barn går i de drabbade skolorna.

Kolerautbrott hotar

Tusentals haitier bor fortfarande i tält efter den stora jordbävningen 2010. Efter katastrofen dog 9 000 personer i ett massivt kolerautbrott. Sjukdomen sprids i förorenat vatten och redan nu har åtta fall rapporterats in efter orkanen, uppger AFP.

- Vi har en del översvämningar i bland annat (slumstadsdelen) Cité Soleil (i Port-au-Prince) som gör att det kan bli kolerautbrott när som helst. Det är vår största oro, säger Lionel Isaac vid Plan International till TT i telefon från huvudstaden Port-au-Prince.

Under sin väg mot det amerikanska fastlandet har orkanen samlat styrka och uppgraderas återigen till en fyra. Den väntas kunna nå Floridas kust under natten mot fredagen, om den inte rör sig ut över havet.