Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Silvertärna är en av de arter vars koloni på ön Lindholm hotas av den danska regeringens planer på ett utresecentrum för kriminella som inte kan utvisas, enligt ornitologer. Arkivbild.

Fåglar kan lägga krokben för dansk fångö

Den danska regeringens planer på att placera personer som inte kan utvisas på en isolerad ö, möter nu motstånd från ett oväntat håll. Enligt fågelskådare skulle kolonier med två sårbara sjöfåglar hotas om centret byggs.

De fåglar som skulle hotas om centret placeras på ön Lindholm är silvertärna och skärfläcka som redan i dag räknas som sårbara arter. Enligt ornitologer lever fåglarna i dag under så goda förhållanden på ön att detta särskilt nämnts som orsak till att skydda delar av ön som ett Natura 2000-område för dess biologiska mångfald.

- Om utresecentret får karaktären av ett fängelse med gård, där fångarna knappt får gå ut, då skulle det inte bli något problem för fåglarna. Men om det blir så att man kan resa fritt på hela ön, kommer det att bli mycket allvarligt, säger Knud Flensted, biolog vid Danska ornitologiska föreningen, till Berlingske.

Den danska regeringen planerar att öppna ett så kallat utresecentrum på ön Lindholm, vid södra Själland. Här vill de placera upp till 100 utländska medborgare som har avtjänat ett fängelsestraff, men inte kan utvisas till sina hemländer för att de riskerar tortyr eller förföljelse.

I förra veckan godkända danska parlamentet regeringens förslag till finansiering av centret som ska stå klart 2021.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet har sagt att hon är bekymrad över planerna.