Få villiga att förändra vanor för klimatets skull

Trots att en majoritet anser att klimatkrisen är ett av de största hoten vi står inför är få villiga ändra sina vanor. Det enligt en nypublicerad enkätundersökning, som också visar att många överskattar sin egen insats.

ANNONS
|

Enkäten utförd av researchföretaget Kantar Public, som The Guardian var först att rapportera om, är genomförd i ett urval av världens mest välbärgade länder, däribland USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Den utfördes i ett försök att ge lagstiftare en bättre uppfattning om allmänhetens inställning till klimathoten.

Enkäten visar att en klar majoritet av de tillfrågade, drygt 78 procent, anser klimatkrisen vara ett allvarligt problem. Samtidigt tycker de flesta att de gör mer för klimatet än andra i sin närhet.

LÄS MER:Varning för "extremt låg" vinproduktion i år

Överskattar sitt engagemang

Runt 36 procent kallade sig själva ”väldigt engagerade” i att bevara planeten. Endast 21 procent sa detsamma om medias insats, och bara 19 procent om sina lokala politiker. Än färre, 18 procent, ansåg de i sin närmaste omgivning vara särskilt engagerade i klimatfrågan. Sämst placering fick regeringar och stora företag, med endast 17 respektive 13 procent i engagemangsindexet.

ANNONS

I linje med detta visar enkätundersökningen att få är villiga att förändra sina vanor i hopp om att minska sitt klimatavtryck. De allra flesta sade sig kunna acceptera ett striktare klimatregelverk, men nästan hälften ansåg att de inte behövde ändra sitt eget beteende.

LÄS MER:Kul, unikt och billigt – och för klimatet

Sverige sticker ut

74 procent av de tillfrågade svarade att de redan ”kände sig stolta över vad man gör i nuläget”. De ansåg därför inte att de behövde göra så mycket mer, som att exempelvis anamma en mindre köttbaserad diet eller undvika onödigt bilåkande.

”Befolkningen är onekligen oroade över planetens tillstånd, men dessa fynd höjer tvivel gällande deras nivå av engagemang”, står det skrivet om fynden i studien. ”Den utbredda medvetenheten om klimatkrisens vikt som illustreras i denna studie har ännu inte kunnat kopplas med en proportionerlig vilja att agera.”

Det enda landet vars tillfrågade invånare inte gav sig själva det högsta betyget i engagemang var Sverige. Vidare var endast tillfrågade i Singapore och Nya Zeeland tillfreds med sin regerings, medan spannet mellan britters självuppfattning och uppfattningen skiljde sig åt mest.

LÄS MER:NDC, COP, IPCC? Så hänger du med i klimatsnacket

LÄS MER:De åker till klimatmötet – i sina privatjets

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS