En kvinna röstar i en vallokal i huvudstaden Kabul.
En kvinna röstar i en vallokal i huvudstaden Kabul. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Få ser ut att ha röstat i Afghanistan

Bara omkring en femtedel av de röstberättigade verkar ha röstat i presidentvalet i Afghanistan – en kraftig nedgång från det senaste valet.

ANNONS

Totalt kunde 9,7 miljoner människor rösta i lördagens val, det fjärde sedan talibanregimen störtades 2001. Men bara drygt två miljoner människor gick till vallokalerna, uppger en talesperson för valmyndigheten för nyhetsbyrån Reuters, efter löfte om anonymitet.

I det senaste presidentvalet 2014 röstade omkring sju miljoner afghaner. Det valet följdes av anklagelser om valfusk och oegentligheter inom valmyndigheten.

Präglats av hotbild

Valet utgör ett test för president Ashraf Ghanis regering – om den kan upprätthålla landets demokratiska system under hård press från den islamistiska talibanrörelsen.

Redan före helgen pekade mycket på att valdeltagandet skulle bli lågt, och att afghaner inte vågade gå till vallokalerna av rädsla för attacker. Talibanerna hade inför valdagen varnat folk för att gå och rösta, och hotat med dåd mot vallokalerna. Tiotusentals soldater såg till att valet gick relativt lugnt till, men explosioner inträffade ändå på flera platser.

ANNONS

På lördagskvällen kidnappades minst åtta personer som arbetade i en vallokal i Parwan-provinsen i centrala Afghanistan och förhandlingar pågår för att få dem fria.

Minst 400 våldsdåd har skett i samband med valet, även om de flesta var relativt småskaliga, enligt analytiker på Afghanistan Analysts Network, en Europabaserad organisation som verkar med stort ekonomiskt stöd från Sverige.

Också ett ointresse

"Valdeltagandet verkar ha hämmats inte bara av talibanhoten, utan också av ett ointresse bland väljarna", meddelar två analytiker från organisationen.

De noterar att valet också drabbats av tekniska problem: biometrisk utrustning som inte fungerat, ofullständiga röstlängder och valmaterial som skickats till fel plats.

I valet ställde 18 kandidater upp. Men den verkliga striden står mellan två huvudrivaler – sittande president Ashraf Ghani och chefsminister Abdullah Abdullah.

De preliminära valresultaten väntas inte ha blivit sammanställda förrän i mitten av oktober, och de slutgiltiga först i början av november.

Kö i en vallokal i Kabul på lördagen.
Kö i en vallokal i Kabul på lördagen. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Afghanistan ligger i sydvästra Asien och uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska muhajedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden/Utrikespolitiska institutet

ANNONS