En pojke får difterivaccin i Jemen i en bild från september förra året.
En pojke får difterivaccin i Jemen i en bild från september förra året. Bild: Hani Mohammed/AP/TT

Färre barn får vaccin i coronakrisens spår

Antalet barn som vaccineras mot kikhosta, difteri och stelkramp i världen minskade under årets första fyra månader till följd av pandemin.

ANNONS

Det är första gången som antalet barn som vaccineras minskar på nära 30 år, enligt en undersökning från FN-organen WHO och Unicef. Av de 80 länder som svarat på frågor om barnvaccinprogrammen uppger tre fjärdedelar att de drabbats till följd av pandemin.

Brist på skyddsutrustning hos vårdarbetare, reserestriktioner och en motvilja hos vårdarbetare att lämna hemmet nämns som orsaker till minskningen.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger i ett uttalande att lidandet och döden som orsakas av barn som missar sina rutinvaccineringar kan vara betydligt värre än covid-19.

"Men det behöver inte vara på det sättet. Vaccin kan levereras säkert även under en pandemi, och vi uppmanar länder att säkerställa att de här nödvändiga livräddande programmen fortsätter".

ANNONS

Enligt FN-organen är sannolikheten att ett nyfött barn fått alla rekommenderade vaccindoser när det fyllt fem är mindre än 20 procent.

"Vi måste förebygga en försämring av vaccinationsgraden innan barns liv hotas av andra sjukdomar", säger Unicefchefen Henriette Fore i ett uttalande och tillägger:

"Vi kan inte byta en hälsokris mot en annan".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS