Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s befolkning har räknats. Arkivbild.
USA:s befolkning har räknats. Arkivbild. Bild: Matthew Brown/AP/TT

Färdigräknat: Så många bor i USA

Nu är den stora folkräkningen i USA klar och det finns en ny officiell siffra över hur många som bor i det stora landet i väst: 331 449 281 personer.
De nya uppgifterna kan nu rita om den politiska kartan.

Vart tionde år räknas hela USA:s befolkning och resultatet har stor ekonomisk och politisk påverkan och omgärdas därför av kontroverser och bråk – inte minst den här gången.

Efter en order av dåvarande presidenten Donald Trump avbröts räkningen två veckor tidigare än planerat och frågetecken har redan väckts över siffrorna, som krävde många års planering och kostade 16 miljarder dollar att ta fram.

Invandrare och minoritetsgrupper är ofta mer svårräknade, inte minst för att de i större utsträckning misstror myndigheterna. Med i den i förtid avslutade räkningen befaras många papperslösa och andra invandrare inte ha räknats, och det påverkar den politiska kartan – i favör åt det republikanska hållet.

Politiks påverkan

När siffrorna kokas ner till delstatsnivå, och vidare ner till varje kommun och valdistrikt, ritas nämligen den politiska kartan om och delegater till alla politiska kammare utom senaten kan flyttas.

Bland annat får Texas, Florida och North Carolina, som alla röstade för Trump i presidentvalet i höstas tillsammans fyra nya platser i representanthuset medan Joe Biden-röstande New York, Kalifornien, Illinois, Michigan och Pennsylvania förlorar platser. Det kan få en avgörande betydelse redan i mellanårsvalet 2022, när de 435 stolarna i kammaren ska väljas.

Men marginalerna är små. Hade New York haft 89 invånare till hade delstaten behållit sin förlorade plats medan Minnesota med 26 personers marginal kunde hålla kvar alla sina åtta kongressledamöter.

Så kan man lita på att siffrorna är korrekta?

– Ja, vi är väldigt säkra på siffrorna vi har släppt i dag, säger Victoria Velkoff, biträdande chef på folkräkningsmyndigheten till The Washington Post.

Minsta ökningen på 80 år

Bortom politiken visar de nya siffrorna att befolkningsökningen på 7,4 procent är en långsammare takt än någonsin tidigare, med undantag för det av den djupa depressionen präglade 1930-talet.

Enligt myndigheten som ansvarar för folkräkningen beror det på en sänkt födelsetakt, en åldrad befolkning, och att invandringen dramatiskt stannade av under Donald Trumps tid i Vita huset.

Men kurvorna ser olika ut på olika håll. Medan Utah ökade sin befolkning med 18 procent och huvudstaden Washington DC ökade med 14,6 procent sjönk invånarantalet i tre delstater – West Virginia, Illinois och Mississippi.

Kalifornien, med 39 538 223 invånare, är fortsatt största delstat och Wyoming är den minsta, med en befolkning på 576 851 personer.

Martin Yngve/TT