Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Fängelse i 20 år för våldtäktsdömd guru

En indisk domstol har dömt gurun Gurmeet Ram Rahim Singh till 20 års fängelse för våldtäkt. Rättsprocessen kring den kontroversielle andlige ledaren har lett till dödliga sammandrabbningar i Indien de senaste dagarna.

Ett målsägarbiträde till ett av offren uppgav tidigare att straffet blev tio års fängelse. Men Gurmeet Ram Rahim Singh åtalades för två våldtäkter.

- Han har dömts till tio plus tio, vilket innebär totalt 20 år i fängelse, säger Abhishek Dayal, talesperson för CBI som ledde utredningen, till AFP.

Säkerheten skärptes kring Gurmeet Ram Rahim Singh inför meddelandet om påföljd. Invånare i staden Rohtak i norra Indien, där gurun sitter fängslad, har uppmanats att stanna inomhus, och anhängare av hans sekt har satts under bevakning i förebyggande syfte.

Gurmeet Ram Rahim Singh fälldes i fredags för att ha våldtagit två av sina anhängare, men påföljden meddelades först i dag. Efter fredagens dom bröt våldsamma upplopp ut, då omkring 200 000 anhängare hade samlats för en protestmanifestation. Polisen bemötte demonstranterna med tårgas och vattenkanoner och sammanlagt 36 människor dödades i sammandrabbningarna.

Indiens premiärminister Narendra Modi sade på söndagen i ett tal i nationell radio att "våld inte hör hemma i vårt land".

- De som tar lagen i egna händer och tar till våld kommer inte att skonas, vilka de än är.

TT-AFP-Reuters

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.