Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj lyssnar när hans dom läses upp i en domstol i Moskva.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj lyssnar när hans dom läses upp i en domstol i Moskva. Bild: Moscow City Court/ AP/TT

Fängelse för Navalnyj – massgripanden i Moskva

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms till tre och ett halvt års fängelse för att ha avstått från att anmäla sig hos sin övervakare – när han låg i koma i Tyskland. Navalnyjs stab uppmanar till omedelbara protester mot utslaget. Över 1 000 personer rapporteras ha gripits.

ANNONS
|

Domen om tre och ett halvt års fängelse innebär i praktiken två år och åtta månader, när tiden som Navalnyj suttit i husarrest räknas bort, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Domaren gick på åklagarens linje om att omvandla det villkorliga straffet till ovillkorligt.

Strax efter domen förklarade Aleksej Navalnyjs advokat att den kommer att överklagas, och hans stab uppmanade till omedelbara protester i huvudstaden, rapporterar AFP.

"Falsk rättegång"

Navalnyj döms för brott mot reglerna för en villkorlig dom om förskingring från 2014. Mer specifikt döms han för att ha låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare under tiden som han återhämtade sig i Tyskland, inledningsvis i komatöst tillstånd, efter att ha förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok.

ANNONS

– Den här rättegången är falsk, sade den huvtröjeklädda Navalnyj indignerat inför domen enligt DN:s utsända.

Navalnyj och hans anhängare anser att åtalet var politiskt motiverat.

– Koma! Jag låg i koma! svarade Navalnyj på en fråga från fängelsemyndigheten om varför han inte infann sig personligen i Moskva på utsatt tid, rapporterar Dagens Nyheter, som hade en reporter på plats.

"Vladimir kalsongförgiftaren"

Oppositionsledaren passade även på att ge en rejäl känga åt president Vladimir Putin.

– Putin är dödligt sårad eftersom han nu aldrig kommer att gå till historien som en stor geopolitiker. I ryska historien har vi Alexander befriaren och Jaroslav den vise. Nu har vi Vladimir kalsongförgiftaren, sade Navalnyj enligt DN.

Navalnyjs stab hade inför tisdagens förhandling uppmanat till nya protester utanför domstolsbyggnaden. Nyhetsbyrån AFP rapporterade sent på tisdagsdygnet att över 1 000 personer har gripits av polis. Antalet kommer från organisationen OVD-Info, som försöker föra protokoll över polisens ingripanden. Personer har också gripits på andra håll i Ryssland bland annat i staden Izjevsk och i S:t Petersburg.

Tidningen Novaja Gazeta rapporterar att en reporter från den oberoende tv-kanalen Dozjd har blivit bortförd från domstolsområdet. Ett filmklipp visar hur han leds bort av maskerade poliser, enligt uppgift till en polisbuss och utan någon närmare förklaring.

ANNONS

Kritik från väst

Ledare för flera västländer reagerade kraftigt på domen. USA:s utrikesminister Antony Blinken säger i ett uttalande att regeringen är bekymrad av domen. Frankrikes president Emmanuel Macron säger i ett uttalande att domen är "oacceptabel" och kräver att Navalnyj friges omedelbart. Tysklands utrikesminister Heiko Maas konstaterar att domen mot Navalnyj är ett slag mot rättssäkerheten i Ryssland – och kräver att han friges.

Rysslands utrikesdepartement bemöter kritiken med att uppmaningarna att frige Navalnyj saknar verklighetsförankring, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att Navalnyj borde släppas.

"Aleksej Navalnyj borde friges, inte fängslas. Oppositionen i Ryssland kommer inte tystas. Ryssland lyder under internationella åtaganden att respektera mänskliga rättigheter. Precis som under dagens rättegång kommer svenska diplomater att fortsätta bevaka. Vi kommer att diskutera med våra partners i EU om hur vi ska agera", skriver utrikesministern.

Även i S:t Petersburg greps Navalnyj-anhängare av polisen efter tisdagens dom.
Även i S:t Petersburg greps Navalnyj-anhängare av polisen efter tisdagens dom. Bild: Dmitri Lovetsky/AP/TT
Poliser utanför rätten i Moskva.
Poliser utanför rätten i Moskva. Bild: Denis Kaminev/AP/TT

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som främsta oppositionsledare mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i landets olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari 2021.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS