Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Extremvädret fortsätter i Nordamerika – 19 döda hittills

Totalt 19 personer har mist livet i det extrema vädret i Nordamerika den senaste veckan, skriver CNN. Kylan och de hårda vindarna väntas fortsätta även under de närmaste dagarna. Först i mitten på nästa vecka ser vädret ut att återgå till det normala.

De amerikanska medierna kallar den för "bombcyklonen", det extrema vindoväder som drog in över USA:s östkust för ett par dagar sedan och som nu nått Kanada.

LÄS ÄVEN: "Bombcyklon" slår till mot USA:s östkust

I Bostonområdet har det fallit över tre decimeter snö och i delar av New Jersey har det fallit över fyra. Ovädret har också inneburit den första snön på 30 år i Floridas huvudstad Tallahassee.

Minus 36 grader

I Omaha, Nebraska bröts ett 130-årigt köldrekord när en temperatur på minus 29 grader celsius upp, medan Aberdeen, South Dakota slog ett rekord från 1919 med en temperatur på minus 36.

LÄS ÄVEN: Tiotusentals utan ström efter "bombcyklon"

Över 5000 flyg ställdes in i kaoset, skolor har hållits stängda och tiotusentals personer är fortfarande utan ström.

19 döda hittills

I USA kopplas dessutom 19 dödsfall till vädret, enligt CNN. Människor har mist livet i både hypotermi och i trafikolyckor som orsakats av väderförhållandena.

Även om den värsta vinden har börjat avta så blåser det fortfarande hårt och temperaturerna är fortfarande långt under det normala på många platser.

Normalt igen nästa vecka

Men snart kan vädret vara på väg att återgå till det normala. I mitten på nästa vecka väntas temperaturer och vindar i nivå med genomsnittet för årstiden.

– Det kommer att bli en brutalt kall helg, men vi ser en ljusning i mitten på nästa vecka, säger en talesperson för National Weather Service till CNN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.