Extrem sandstorm över Mellanöstern

ANNONS
|

Sandstormarna beskrivs av nyhetsbyrån AP som "utan motstycke". Luften i delar av Jordanien, Syrien, Libanon samt Israel och Palestina är fylld av gul finkornig sand. Minst fem personer har avlidit och hundratals har förts till sjukhus på grund av svårigheter att andas.

Den syriska regimen har tvingats att ställa in flygräder mot sina motståndare i inbördeskriget i åtminstone en provins, uppger statliga syriska medier enligt The Independent.

I Jordanien stängdes skolor.

Det libanesiska hälsoministeriet uppgav att minst 750 personer tagits omhand för andningssvårigheter även om alla inte behövde föras till sjukhus. Invånare uppmanades att stanna inomhus eller, om de måste ge sig ut, bära ansiktsskydd.

ANNONS

Myndigheterna i Libanon varnade också befolkningen för att bränna de sopberg som växt upp i huvudstaden Beirut. Samtidigt fick en planerad demonstration mot sopkrisen ställas in på grund av sandstormen.

En sjukhuschef i Syriens huvudstad Damaskus sade att över 1200 personer, varav över 100 barn, behandlats för andningssvårigheter.

Enligt människorättsgruppen Syrian Observatory for Human Rights har flera sjukhus slut på syrgas och har inte möjlighet att ta emot fler patienter med andningsbesvär.

Läget för de miljontals flyktingar som finns i Syrien, Libanon och Jordanien har förvärrats.

Även Cypern och delar av Egypten har drabbats av sandstormen.

ANNONS