Sydafrikas Nelson Mandela, till vänster, och FW de Klerk poserar tillsamman efter att att de tagit emot Nobels fredspris i Oslo 1993. Arkivbild.
Sydafrikas Nelson Mandela, till vänster, och FW de Klerk poserar tillsamman efter att att de tagit emot Nobels fredspris i Oslo 1993. Arkivbild. Bild: Eeg, Jon/AP/TT

Expresident de Klerks Nobelmedalj stulen

Den Nobelmedalj som följde med det fredspris som Sydafrikas tidigare president FW de Klerk tilldelades 1993 – tillsammans med sin efterträdare Nelson Mandela – har stulits.

ANNONS
|

Enligt medier i Sydafrika begicks stölden redan i april i år, men först nu bekräftar den stiftelse som bär de Klerks namn att Nobelmedaljen stulits.

FW de Klerk och Nelson Mandela tilldelades fredspriset för sina insatser för att det blev en fredlig övergång till demokrati i Sydafrika.

de Klerk var den dåvarande apartheidstatens sista president medan hans efterträdare Nelson Mandela blev nationens första demokratiskt valda president – efter de första fria valen 1994.

Nelson Mandela avled 2013 och de Klerk avled 2021.

Enligt sydafrikanska medier ägde stölden rum i den fastighet som var de Klerks i Kapstaden. Även andra föremål, inklusive juveler, rapporteras ha stulits vid tillfället.

ANNONS

FW de Klerk var ingen okontroversiell person i Sydafrika, och genom åren fick han kritik för kommentarer han fällt om att landets rasåtskillnadslära – apartheid – inte var ett brott mot mänskligheten.

Mot slutet av sitt liv bad FW de Klerk offentligt om ursäkt för dessa kommentarer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS