Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump i samband med tillkännagivandet att han godkänner att den hemligstämplade promemorian offentliggörs.

Explosivt dokument skakar om USA

Hemligstämpeln för ett omstritt dokument har hävts av USA:s president Donald Trump. Där blottläggs känsliga uppgifter och kritik mot FBI och justitiedepartementet. Republikanernas offentliggörande av promemorian i kongressen väcker kraftiga reaktioner från flera håll.

Frågan om Trump skulle godkänna offentliggörandet av det hemliga dokumentet har sått split över partigränserna. När Trump lämnat det väntade beskedet kom en första, kritisk kommentar från den republikanske senatorn John McCain.

"Attackerna mot FBI och justitiedepartementet tjänar inga amerikanska intressen – inga partier, inga presidenter, enbart Putins", lyder uttalandet från McCain enligt Reuters.

Republikanen Devin Nunes, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, säger däremot att promemorians innehåll visar på "allvarliga kränkningar av allmänhetens förtroende", och att han hoppas på att den leder till reformer.

Vill släppa eget pm

Enligt Demokraterna i utskottet är offentliggörandet ett "skamligt försök att misskreditera FBI, justitiedepartementet, den särskilde utredaren Robert Mueller och underminera Rysslandutredningen", rapporterar Reuters.

Demokraterna varnar för att offentliggörandet kommer att orsaka skada för underrättelseverksamheten och rättsväsendet i landet för en lång tid framöver. Samtidigt avvisar de vissa påståenden i innehållet som falska, och hoppas på att offentliggöra en egen promemoria på måndag.

"Borde skämmas"

Dokumentet har författats av republikaner i kongressen, och påstås visa att FBI och justitiedepartementet agerat partiskt gentemot Donald Trump. I sista hand kan det användas för att ifrågasätta den särskilde utredaren Robert Mueller, som leder Rysslandutredningen.

- Jag tycker det (dokumentet) är hemskt, om ni vill veta sanningen. Jag tycker att det är en skam vad som pågår i det här landet, sade Trump i ovala rummet i Vita huset i samband med tillkännagivandet.

- En massa människor borde skämmas över sig själva, och mer därtill.

Påstått vilseledande

Promemorian handlar bland annat om att tjänstemän inom FBI och justitiedepartementet kan ha vilselett en domare i samband med att de begärde en fullmakt för att övervaka Trumps kampanjrådgivare Carter Page i oktober 2016. Uppgifterna som lades fram till domaren ska delvis ha byggt på en kontroversiell underrättelserapport författad av Christopher Steele, en tidigare brittisk underrättelseagent.

Underrättelserna påstås ha finansierats av Demokraterna och motståndaren Hillary Clintons valkampanj, något som ska ha undanhållits domaren, enligt promemorian.

Vice justitieminister Rod J Rosenstein, som omnämns i skrivelsen, och FBI-chefen Christopher Wray har avrått från att offentliggöra dokumentet. Tre republikanska senatorer har varnat i ett gemensamt uttalande för att offentliggörandet riskerar att skada USA:s underrättelsetjänster.

Dokumentet offentliggjordes strax efter Trumps godkännande i kongressen.

Demokrater säger att offentliggörandet riskerar att undergräva den pågående utredningen av Trumps valkampanj.