Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Valarbetare bär valurnor i staden Yola i nordöstra Nigeria.

Explosioner på valdagen i Nigeria

Explosioner har hörts i Nigeria på valdagen. Landet går slutligen till valurnorna för att välja en ny president efter att valet skjutits upp en vecka.

Bara någon timme innan vallokalerna öppnade hördes en serie explosioner i den nordöstligt belägna staden Maiduguri. Ännu finns inga uppgifter om skadade personer.

Med totalt 73 presidentkandidater är startfältet stort och diversifierat i Afrikas folktätaste land. Men i praktiken handlar valet om de två huvudkandidaterna, den sittande presidenten Muhammadu Buhari och utmanaren, Atiku Abubakar, som tidigare varit landets vicepresident.

Väljarna ska även rösta fram 650 representanter till representanthuset samt 109 senatorer.

Vallokalerna var bara timmar ifrån att öppna förra lördagen när landets valmyndighet meddelade att valet skulle senareläggas. Beslutet skapade misstänksamhet hos väljarna och de två största partierna har beskyllt varandra för förseningen utan att någon av dem lyckats presentera några bevis i skuldfrågan.

Agera "skoningslöst"

Valmyndigheten hänvisade till svårigheter med att få fram tillräckligt med valmaterial och har enligt egna uppgifter anställt omkring 825 000 tillfälliga valarbetare för att lösa problemen under veckan som gått.

De logistiska problemen har dock hamnat i skuggan av president Buhari uppmaningar till landets säkerhetsstyrkor att agera "skoningslöst" mot misstänkta valfuskare.

Presidentens kritiker anser att uppmaningen var ett förklätt budskap till landets polis och militär om att de har rätt att bruka hårdfört våld.

Suttit sedan 2015

Buhari, som suttit på presidentposten sedan 2015, har gått till val på att vara fortsatt tuff mot korruptionen och vill även färdigställa en rad viktiga infrastrukturprojekt medan Abubakar är marknadsorienterad och har lovat att privatisera flera stora statliga bolag.

Totalt finns det drygt 84 miljoner röstberättigade personer i Nigeria, men endast 72,7 miljoner har hämtat de speciella röstkort som är obligatriska för att få rösta.

Valresultatet väntas bli offentligt i början av nästa vecka.