Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild

Explosioner och restaurangattack i Mogadishu

Tio personer dödades i samband med terrorgruppen al-Shabaabs attack mot en restaurang vid stranden Lido i Somalias huvudstad Mogadishu.

Under torsdagskvällen utbröt strider i Somalias huvudstad Mogadishu. Det rapporterar den somaliska nyhetsbyrån Sonna, i samstämmighet med vad journalister baserade i staden uppgett i sociala medier.

En polischef säger till Sonna att sex av de döda var civila och två var soldater. Därutöver sköts de två angriparna ihjäl av elitsoldater från regeringsstyrkorna. Två civila ska ha skadats i attacken, som ägde rum på torsdagskvällen.

Enligt polisen började attacken med att en bilbomb exploderade utanför restaurangen, Banadir Beach Club. Därefter stormade beväpnade män byggnaden, skriver BBC.

Terrorgruppen al-Shabaab har utfört mängder av angrepp i Somalia i syfte att försöka störta den väststödda regeringen.
I januari dödades 17 människor när al-Shabaab attackerade en annan restaurang på Lido. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar också att över 20 personer dödades när gruppens självmordsbombare i söndags utlöste två bilbomber mot regeringen i Puntland, ett område som större delen av omvärlden anser tillhör Somalia men som i praktiken fungerar som självständigt.

 

Restauranger som ofta besöks av säkerhetsvakter och turister har med tiden blivit vanliga mål för terrordåd. Den 20 januari dödades 20 personer efter en attack mot ett strandcafé i staden. Även då exploderade en bil för att sedan följas av skottlossning. 

Terrorgruppen al-Shabaab har också utfört mängder av angrepp i Somalia i syfte att försöka störta den väststödda regeringen. I januari dödades 17 människor när al-Shabaab attackerade en annan restaurang på Lidostranden, och i söndags dödades över 20 personer när gruppens självmordsbombare utlöste två bilbomber mot den lokala regeringens högkvarter i Puntland, ett område som tillhör Somalia men i praktiken fungerar som självständigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.