Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/27

Explosion spred panik på t-bana i London

Premiärminister Theresa May meddelar att terrorhotnivån höjs i landet efter att en explosion inträffade i Londons tunnelbana under fredagsmorgonen. 29 personer skadades. Antiterrorstyrkor kallades till platsen och händelsen utreds som terrordåd. Polisen har slagit fast att det var en hemmagjord bomb som detonerade. Under fredagskvällen tog IS på sig dådet via sitt propagandaorgan.

Under fredagskvällen meddelade premiärminister Theresa May att terrorhotnivån höjs i Storbritannien. Hotnivån höjs från den nuvarande nivån "allvarlig" till den högsta nivån "kritisk" efter explosionen på tunnelbanestationen i London. 

Att nivån höjs innebär att landet räknar med att en ny attack kommer inträffa inom en snar framtid, skriver BBC. Enligt Theresa May kommer britterna nu att få vänja sig vid att se fler beväpnade poliser på allmänna platser, skriver Reuters.

Jakten efter den eller de som placerade ut den hemmagjorda bomben på tunnelbanan vid Parsons Greens station, fortsätter för polisen. Under fredagskvällen tog dock terrorgruppen IS på sig ansvar för händelsen i Londons tunnelbana via dess propagandaorgan Amaq, rapporterar Reuters.

Det var under fredagsmorgonen som panik ska ha utbrutit efter att en explosion ska ha skett på ett tunnelbanetåg. Händelsen utspelade sig mitt i rusningstrafiken vid klockan 08:20 på fredagsmorgonen. 

– Det var en improviserad sprängladdning som detonerade på tunnelbanetåget i London, bekräftar Mark Rowley, högsta chef för Storbritanniens antiterrorpolis, enligt Reuters. 

Totalt 29 personer vårdas på sjukhus till följd av händelsen. Ingen ska ha livshotande skador, enligt nyhetsbyrån AP.

– Hundratals poliser är inblandade i utredningen. Polisen får också stöd av underrättelsetjänsten MI5, enligt Rowley.

 

Bilder på en vit hink som var placerad i en matvarukasse har cirkulerat i sociala medier. Den hemmagjorda bomben var av allt att döma placerad i denna. Sky News rapporterar, med hänvisning till källor, att föremålet inte fullt ut exploderat.

Femte terrordådet i år

Tunnelbanevagnen ska efter detonationen ha fyllts med rök efter explosionen. Samtliga passagerare evakuerades på stationen Parsons Green. Enligt vittnen blev flera personer nedtrampade när folk flydde i det efterföljande kaoset.

– Folk har brännskador i ansiktet och flera tappar håret, sa Metro UK:s reporter på plats till tidningen.

Polis och ambulanser kallades till platsen för att utreda vad som hänt och undsätta skadade. Däribland ett särskilt insatsteam för farliga situationer. Polisen uppmanade initialt folk att hålla sig borta från området kring Parsons Green.

– Jag blev nedtrampad i trappan, folk ramlade, svimmade och grät. Små barn klamrade sig fast på ryggen på mig, berättade Ryan Barnett, 25 för nyhetsbyrån AP.

Tunnelbanan var avstängd mellan stationerna Edgware Road och Wimbledon, uppger Londons kollektivtrafikföretag.

Antiterrorstyrkor kallades till platsen. Händelsen utreds som terrordåd av brittisk polis, uppger Reuters. Än så länge har inga uppgifter offentliggjorts om eventuella misstänkta. 

– Utredningen är i allra högsta grad levande, sa Mark Rowley, högsta chef för Storbritanniens antiterrorpolis vid en presskonferens.

Detta är därmed det femte terrordådet i Storbritannien i år. Storbritanniens säkerhetstjänst deltar i utredningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.