En skadad skolelev förs till sjukhus efter lördagens dödliga bombattack mot en flickskola i Afghanistans huvudstad Kabul.
En skadad skolelev förs till sjukhus efter lördagens dödliga bombattack mot en flickskola i Afghanistans huvudstad Kabul. Bild: Rahmat Gul/AP/TT

Attack mot flickskola i Kabul – många döda

Flera sprängladdningar detonerade nära en flickskola i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen och minst 55 människor rapporteras ha mist livet. Många av dem var tonårsflickor.

ANNONS

Uppgiften om 55 döda och minst 150 skadade kom från en anonym säkerhetskälla till nyhetsbyrån Reuters på lördagskvällen.

Källan uppgav också att det var en bilbomb och projektiler från granatkastare som hade orsakat explosionerna.

De officiella siffrorna över döda och skadade var fortfarande då något lägre.

– Mer än 30 elever och andra landsmän har dödats, ytterligare minst 50 har skadats. Antalet stiger, sade inrikesdepartementets talesperson Tariq Arian tidigare på dagen.

"Letar bland kropparna"

En utredning av "terrorattacken" hade också dragits i gång, uppgav departementet.

– Jag såg blodiga kroppar i damm och rök, och jag såg skadade skrika ut sin smärta, säger en person som heter Reza, och som själv lyckades undkomma explosionen, till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Reza berättar att flertalet offer var tonårsflickor som just var på väg att lämna skolområdet.

– Jag såg en kvinna leta bland kropparna och ropa efter sin dotter. Sedan hittade hon dotterns blodindränkta handväska och då svimmade hon och föll till marken.

Explosionerna ägde rum vid 14-tiden lokal tid i distriktet Dasht-e-Barchi i västra Kabul – samtidigt som många boende i området var ute och handlade inför den muslimska fastemånaden ramadans avslutningshögtid id al-fitr nästa vecka.

Rasande president

Området bebos till stor del av av den shiamuslimska minoriteten hazarer, som flera gånger tidigare varit måltavla för attacker från den sunnifundamentalistiska terrorgruppen IS.

En talesperson för talibanrörelsen har förnekat att rörelsen skulle vara inblandad i dådet. Men Afghanistans president Ashraf Ghani anklagar gruppen för att ligga bakom sprängningen.

"Denna barbariska grupp har inte kraft att möta säkerhetsstyrkor på slagfältet. I stället riktar man sin brutalitet mot offentliga anläggningar och flickskolor", säger presidenten i ett uttalande.

Skolan är en gymnasieskola för både pojkar och flickor, som studerar i skift berättar Najiba Arian, talesperson för utbildningsdepartementet till Reuters. Vid tiden för explosionen var det flickornas skift.

– Flertalet av de skadade är flickor vid skolan.

Spänd stämning

– Människor i området är upprörda och räddningspersonalen har i flera fall attackerats, sade Ghulam Dastagir Nazari, talesperson för Afghanistans hälsodepartement han vid en pressträff.

ANNONS

Stämningen Afghanistan har varit spänd sedan Washington i förra månaden tillkännagav att samtliga amerikanska militärer i landet ska ha dragits tillbaka den 11 september i år.

Efter det beskedet har talibanrörelsen ökat antalet attacker i hela landet, enligt de afghanska myndigheterna.

Fakta: Afghanistan

Afghanistan uppskattas ha 38 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Största delen av befolkningen livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen. Krig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 gick USA-ledda styrkor in i Afghanistan och störtade talibanstyret. Försöken att sedan dess bygga upp landet har kantats av våldsdåd och bakslag.

Efter sitt tillträde som USA:s president i januari lovade Joe Biden att alla amerikanska soldater ska ha lämnat Afghanistan innan den 11 september 2021, tjugoårsdagen av attackerna.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS