Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/10

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Explosion i turistort - två döda

Två personer dödades när en bilbomb briserade i närheten av en domstol i den turkiska kuststaden Izmir. Uppåt elva personer skadades i explosionen. Dessutom har polisen skjutit ihjäl två personer som misstänks ligga bakom attacken - men en tredje man är på fri fot, skriver BBC.

Vid klockan 14.30 på torsdagen inträffade en explosion i den turkiska turistorten Izmir. Explosionen skedde i närheten av en domstolsbyggnad, skriver Hurriyet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Explosionen inträffade i samband med att en bil stoppades i en polisspärr. Minst tre personer beväpnade med automatvapen gick då till angrepp mot polisen.

En polis och en anställd vid domstolen dödades enligt polisen. Borgmästaren i Izmir bekräftar att flera personer har livshotande skador.

Enligt tv-kanalen CNN Türk sköt polisen ihjäl två personer efter attacken och jagar en tredje. Ytterligare en bilbomb uppges ha desarmerats.

- Vid sammandrabbningen detonerade terroristerna bilbomben när de försökte fly, säger guvernören Erol Ayyildiz i turkisk tv.

PKK sägs ligga bakom

Han lägger skulden på den kurdiska gerillagruppen PKK.

Enligt Turkiets vice premiärminister Veysi Kaynak planerades ett större attentat.

- Att döma av förberedelserna, vapnen, bomberna och ammunitionen som har beslagtagits, förstår vi att ett större stort dåd planerades, säger han i turkisk tv.

Izmirs guvernör säger att allt pekar på att den kurdiska militanta gruppen PKK ligger bakom attacken, skriver turkiska CNN på Twitter. De skriver också att gärningsmännen ska ha haft åtta handgranater och kalashnikovs.

- Det blev en strid efter att våra poliser försökte stoppa en bil vid en poliskontroll framför domstolsbyggnaden. När de försökte fly ska de ha detonerat bilbomben, säger guvernören Erol Ayyildiz enligt The Guardian.

Turkiet upplever flera säkerhetshot. Under de senaste 18 månaderna har en rad bombattacker genomförts. En del av dem har tillskrivits terrorrörelsen IS, andra militanta kurder.

 

 

 

 

 

Hårt drabbade

Izmir är en av de största städerna i Turkiet med flera miljoner invånare. Det är en hamnstad i västra Turkiet.

Turkiet har varit hårt drabbad av händelser den senaste tiden. Under nyårsnatten var det ett attentat mot en nattklubb i centrala Istanbul. 39 personer dödades och ett 60-tal ska ha skadats när en beväpnad person öppnade eld mot gästerna som firade in det nya året inne på nattklubben. Och på onsdagskvällen sköts flera personer på en restaurang i Istanbul.

Utrikesdepartementet avråder just nu till resor till Turkiets närområde mot Syrien, det vill säga östsidan, i och med det rådande säkerhetsläget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.