Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Explosion i tunnelbanan i Sankt Petersburg

Minst 11 personer har dött och omkring 45 personer har skadats efter en kraftig explosion i ryska staden Sankt Petersburg. – Vi ska minimera konsekvenserna av den här terrorattacken och utreda omständigheterna som gjorde att den kunde utföras, säger Riksåklagarens pressekreterare Aleksander Kurenno till TASS.
 

Initialt rapporterades det om två explosioner på tunnelbanestationerna Sennaja Plosjtjad och en explosion på samma tunnelbanelinje vid Teknologiska institutet i Sankt Petersburg.

Senare under måndagseftermiddagen uppger dock ryska säkerhetstjänsten att enbart en explosion är bekräftad, den ska ha ägt rum mellan tunnelbanestationerna.

Tunnelbanestationen har efter explosionen evakuerats och hela den blå linjen har stängts av från trafik.

Enligt Rysslands hälsominister Veronika Skvortsova har totalt 10 personer dött - sju på platsen och tre personer på sjukhus. Enligt henne är 47 personer skadade efter händelsen, sktiver Reuters och AP. Senare ökade dödstalet till elva personer och 45 uppges nu vara kvar på sjukhus.

Enligt RIA ska de skadade och döda personerna ha drabbats av splitterskador.

Enligt RIA bekräftar säkerhetstjänsten att ytterligare ett misstänkt föremål har påträffats på stationen "Ploschad Vostanija".

Det misstänkta föremålet var placerat i en brandsläckare och oskadliggjordes.

Bekräftar terrodåd

Rysslands särskilda åklagarämbete, SK, beskriver nu officiellt det inträffade som ett terrordåd, rapporterar RIA.

”De som skadats i terrorattacken i S:t Petersburg kommer att få all medicinsk hjälp de behöver”, skriver Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev på sin officiella Facebook-sida.

Han sänder också sina kondoleanser till de drabbades vänner och familjer. ”Det här är vår gemensamma smärta.”

Fångad på film

Inledningsvis uppgav den ryska nyhetsbyrån Interfax att den misstänkte gärningsmannen kan ha fångats på bild av säkerhetskameror. Enligt nyhetsbyråns senaste uppgifter har den man som syns på bilderna dock själv anmält sig till polisen och bedyrar sin oskuld. Nyhetsbyråns nya uppgifter gör också gällande att attentatet nu tros ha varit ett självmordsdåd och att den misstänkte självmordsbombaren är identifierad, även om de uppgifterna inte har bekräftats officiellt.

Vid 19-tiden uppger ryska myndigheter att de efterlyser två personer i samband med utredningen av explosionen på ett tunnelbanetåg i S:t Petersburg, rapporterar statliga nyhetsbyrån Interfax.

S:t Petersburgs borgmästare utlyser tre dagars sorg, med start i morgon, skriver han på Twitter.

 

 

Tunnelbanestationer stängda

Alla myndigheter i S:t Petersburg har under eftermiddagen försatts i katastrofberedskap, uppgav stadsförvaltningen enligt den statliga nyhetsbyrån Interfax tidigare.

Alla tunnelbanestationer i staden har stängts och säkerheten skärps ytterligare både i S:t Petersburg och i Moskva. Enligt Life News kommer också att flygplatsen i S:t Petersburg att stänga - uppgifter som flygplatsen Pulkovo dementerar.

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, uttrycker sina kondoleanser på Twitter:

"Deepest sympathy to those affected by the #StPetersburg metro explosion, their loved ones and the Russian people."

UD: Vi undersöker

Både experter och polisens tekniker skickades tidigare under måndagen ut till platsen för att reda ut omständigheterna kring händelsen.

Utrikesdepartementet berättade tidigare att de inte hade kännedom kring om de finns några svenskar bland de skadade eller döda, men uppgav att de följer utvecklingen i Sankt Petersburg.

– Vi undersöker just nu om det finns några svenskar som befinner sig där nu, berättade Katarina Byrneius Roslund, presskommunikatör vid UD tidigare under måndagseftermiddagen. 

Putin informerad

En "anordning fylld med splitter" kopplas till explosionerna i Sankt Petersburg, enligt Interfax som citerade en källa.

President Vladimir Putin - som själv är från Sankt Petersburg - har informerats om händelsen, rapporterade nyhetersbyrån RIA Novosti tidigare.

Räddningspersonal rapporterade under eftermiddagen att offren har skador som de sannolikt fått av exploderande, flygande föremål.

Enligt Putin har man under eftermiddagen undersökt flera typer av motiv för explosionerna, bland annat terrorism. Presidenten har också uttryckt sitt deltagande för de drabbade och uppgav tidigare att han lider med de drabbades anhöriga.

– Det är ännu för tidigt att tala om ett terrordåd. Det måste rättsorganen reda ut. Men allt pekar på det, sa Andrej Kutepov, parlamentsledamot från Petersburg till RIA tidigare.

"Vi kommer att göra vårt bästa"

Smällen beskrivs som relativt – inte väldigt – kraftig. Ett explosivt föremål ska ha lämnats kvar i en tunnelbanevagn. Det undersöks efter spår av "extremister", uppgav en källa för Interfax tidigare.

– Alla nödvändiga åtgärder har vidtagits för att säkerställa människors säkerhet. Vi kommer att göra vårt bästa för att förhindra att fler möjliga explosioner och andra kriminella handlingar genomförs, berättade Andrei Przhezdomsky, talesperon vid Nationella Anti-terroristkommittén till TASS tidigare under måndagen.

Tre dagar av sorg

S:t Petersburgs borgmästare Georgy Poltavtjenko utlyste sent på måndagseftermiddagen tre dagars sorg.

Borgmästaren vädjar till stadens invånare att inte ägna dagarna åt fritidsaktiviteter och vill att de ska avstå från att titta på underhållningsprogram.

Sorgedagarna börjar på tisdag, skriver S:t Petersburgs stad på sin hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.