Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Gerald Herbert
Bild: Gerald Herbert

Experter: Mycket möjligt att Trump fälls

En historisk andra riksrättsprocess väntar USA:s president Donald Trump. Frågan är om tillräckligt många republikaner i senaten är beredda att fälla presidenten?
– Möjligheten har definitivt ökat. Det här är en chans för Republikanerna att sätta ner foten och ta avstånd från Trumps agerande, säger Erik Brattberg, utrikespolitisk analytiker.

Det republikanska partiet är splittrat efter fyra år med Donald Trump som president.

– Den här riksrättsprocessen är mycket farligare för Trump än den förra, säger statsvetaren Chris Galdieri vid Saint Anselm College, till TT.

Att tio av Trumps partikamrater i representanthuset valde att rösta med Demokraterna och ställa honom inför en andra riksrätt visar hur allvarlig anklagelsen om anstiftan till uppror anses vara.

– Det är historiskt och visar verkligen på det stora missnöje som finns mot president Trump just nu. Det är många republikaner som nu börjar distansera sig från Trump, säger Erik Brattberg, utrikespolitisk analytiker vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace och bosatt i Washington DC, till TT.

Rättegången inleds nästa vecka

Åtalet går nu vidare till senaten, som agerar domstol och där rättegången inleds nästa vecka. Bevis och vittnen kommer att höras och i slutändan måste två tredjedelar av ledamöterna rösta för en fällande dom för att Trump ska dömas skyldig.

Det betyder att minst 17 av Trumps partikamrater i Republikanerna måste rösta emot honom, vilket är mycket möjligt, enligt Chris Galdieri.

– Just nu är sannolikheten för att han fälls 50–50. Men den kommer att öka under processens gång, ju mer vi får veta om händelserna, tror Galdieri och fortsätter:

– Jag skulle heller inte bli förvånad om Trump nu i slutet av sin mandatperiod börjar slå vilt omkring sig och gör något som får fler republikaner att vilja fälla honom. Det finns också många republikanska senatorer som vill bli partiets näste president, vilket kommer att påverka deras val.

Mitch McConnell, som är Republikanernas majoritetsledare i senaten och partiets näst mäktigaste person, har ännu inte bestämt sig hur han avser att rösta om Trumps skuld. Det faktum att McConnell inte har tagit tydligt avstånd från åtalet är en klar nackdel för Trump.

– Det ökar möjligheten för att tillräckligt många republikaner i senaten röstar för en fällning. Framför allt för de republikaner som är kritiska mot Trump är det här en möjlighet att fria sig från Trump och det enorma inflytande som han har haft över det republikanska partiet, säger Erik Brattberg.

”Många anledningar att bryta med Trump”

Mitch McConnell har hittills hållit Trump bakom ryggen för att få igenom sin egen politiska agenda, men nu ser han antagligen inte längre några fördelar med att stötta Trump, anser Galdieri

– Han har enormt många anledningar till att bryta med Trump, säger han.

I förra riksrättsåtalet mot presidenten var det endast en republikan som röstade för att fälla honom, Utahsenatorn och den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney.

Men det här gången finns det ett oerhört stort missnöje inom partiet mot Trumps agerande inför och under stormningen av kongressen den 6 januari, säger Brattberg.

– Det är ingen hemlighet att man bakom kulisserna hos Republikanerna har varit kritiska mot Trump under flera år, men man har sett det som politiskt nödvändigt att inte kritisera honom, eller så har man varit rädd att han ska hämnas politiskt på något sätt, men nu är det helt enkelt möjligt för republikaner att börja kritisera honom, säger Brattberg.

Fällande dom kan få stora följder

När avgörandet i riksrättsprocessen förkunnas kommer Trump redan att ha avgått som president, men en eventuell fällande dom kommer ändå att få stora följder för honom. Senaten kan då med en enkel majoritet förbjuda honom från att ställa upp i ett presidentval igen, enligt amerikanska medier – och därmed stoppa hans dröm om presidentvalet 2024-

– En fällande dom skulle bli ett enormt stigma. Det kommer minst sagt att komplicera hans önskan att fortsätta ha ett starkt inflytande på det republikanska partiet, säger Galdieri.

Rättad: I en tidigare version fick Mitch McConnell fel titel, samt att det förekom en felaktig uppgift om hur en president kan förbjudas att ställa upp i ett nytt presidentval.

Susanna Persson Öste/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.