Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Experten: Viruset dubbleras var sjunde dag

Tiden är avgörande för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset, menar experter. Under fredagen meddelade regeringen att man gett Folkhälsomyndigheten uppdraget att inhandla influensavaccin.
– Vi kan inte veta med precis exakthet när ett utbrott kommer att ske, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Det nya coronaviruset har drabbat över 9 000 personer och krävt mer än 200 liv så här långt. Hittills har inga svenskar smittats, men de 15 svenskar som befinner sig i kinesiska Wuhan, virusets epicentrum, kommer få hjälp att lämna staden. De som flygs hem kommer att kontrolleras före och under resan och genomgå två veckors karantän i Sverige.

Under en gemensam pressträff mellan Socialminister Lena Hallengren (S), Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen betonades vikten av en god beredskap, även om sannolikheten för en stor smittspridning i Sverige i nuläget ses som liten. Bland annat har regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att inhandla influensavaccin.

Folkhälsomyndigheten har även beslutat att klassa viruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

– Det gör vi för att ha en god beredskap. Det är inte för att vi ser situationen mer allvarlig än tidigare, sa Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten under pressträffen.

Världen måste agera snabbt

För att stoppa spridningen av det det smittsamma viruset krävs ett snabbt agerande. Det menar Pasi Penttinen, läkare och smittskyddsexpert för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar.

– Om världen inte agerar nu, kan viruset bli en pandemi framåt i tiden, säger han till SVT.

I nuläget dubbleras viruset var sjunde dag, och utan åtgärder kommer det fortsätta i den takten.

– De närmsta två veckorna är vi vid en korsning. Får vi inte viruset under kontroll i Kina kommer det bli svårt att hålla i de små smittkedjorna som kommer från Kina, säger han till tv-kanalen.

Samtidigt pågår ett intensivt arbete för att få fram ett vaccin mot viruset. Men enligt Pasi Penttinen är det inte lösningen på problemet, som i stället menar att man bör fokusera på att säkerställa att viruset inte fortsätter spridas i världen.

– Det krävs väldigt långsamt och noggrant arbete för att framställa vaccin, 5-10 år behövs oftast. Vaccinet är inte lösningen här, säger Pasi Pentanen till SVT.

LÄS MER: Wuhanvirus kan ge chocklunga och organkollaps

Internationellt hälsonödläge utlyst

Under torsdagen utlyste världshälsoorganisationen WHO ett internationellt hälsonödläge med anledning av virusutbrottet. Det innebär bland annat att WHO får utökade resurser för att hantera och motverka spridningen av viruset, som redan hunnit sprida sig till flera länder.

– Vi vet inte vilken skada det här viruset kan göra om det skulle spridas i ett land med en svagare vårdapparat. Vi måste agera nu för att hjälpa länder att förbereda sig inför den risken, har WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sagt i ett uttalande.

Efter WHO:s internationella hälsonödläge har flera länder skärpt sina varningar. USA och Japan uppmanar nu sina invånare att inte resa till Kina. USA uppmanar även sina invånare som befinner sig i Kina att försöka lämna landet.

Under torsdagen meddelade flygbolaget SAS att de stoppar alla direktflyg till Kina. Även Italien har stoppat alla flyg till och från Kina, efter att två kinesiska turister testats positivt för viruset i landet.

LÄS MER: Coronaviruset: WHO utlyser internationellt nödläge

Nära 10 000 smittade i Kina

Under fredagen fortsätter evakueringar från staden Wuhan – utbrottets epicentrum. Nästan 9 700 personer har bekräftats vara smittade i Kina och ytterligare flera tusen misstänks bära på viruset.

Tidigare i veckan bekräftades det första fallet av coronaviruset i Norden. En kinesisk turist har isolerats på ett sjukhus i Finland. Utöver det har fall av smittade bekräftats i Frankrike, Tyskland, USA, Kanada, Thailand, Taiwan, Sydkorea, Singapore, Malaysia, Nepal, Vietnam, Sri Lanka, Japan, Kambodja, Förenade Arabemiraten och Australien.

Samtliga dödsfall kopplade till det nya coronaviruset har hittills rapporterats i Kina.

LÄS MER: Bekräftat: Coronavirus i Norden

LÄS MER: Detta behöver du veta om det nya viruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.